Кремль вербує агентів?

У російських ЗМІ з’явилася «аналітична записка» для кремлівського користування, у якій описано концепцію «відносин» з Україною на період парламентських виборів. Її суть, як пише «МК» в Украине», – «відмова від лобових атак проти Президента Ющенка і спроба вплинути на лідера України через його найближче оточення».

У документі, що його цитує «МК», сказано: Ющенко – некерований, не піддається тиску, але «обробці піддаються» інші відомі й перспективні постаті української еліти. Тут же названо прізвища більш як десяти політиків і бізнесменів. З різних політичних таборів. Мета така: «Москва встановить відносини з усіма фаворитами виборів, щоб пізніше було простіше домовлятися з новою владою, оскільки після політреформи центр ухвалення рішень буде в парламенті», пише «МК». Серед багатьох методів впливу є й старий інструмент: валіза з компроматом. Його пошук, як запідозрили російські журналісти, ведуть навіть розвідувальні служби. Кремль, як повідомляє вже «РосБизнесКонсалтинг», провів «просвітницькі бесіди» з окремими політиками. «Що цікаво, російські політологи і коментатори, не змовляючись, заявили, що описана в «кремлівській записці» стратегія відповідає практиці взаємин Москви і Києва в останні місяці», – зазначає «МК».

Оперативно відреагували на такі повідомлення активісти українських організацій «Громадський спротив», «Молодь – надія України», «Антикорупція», «За державність України». Вони принесли до російського посольства газети й роздруківки інтернет-статей на цю тему і провели пікет «Антишпигунський похід проти Кремля».

– Ми вимагали від Росії не втручатися у внутрішні справи України, припинити збір досьє і вербування російськими спецслужбами українських політиків та бізнесменів, відмовитися від фінансової та інформаційної підтримки антиукраїнських сил в Україні, повернути за безцінь привласнені російськими олігархами стратегічні підприємства України, припинити ціновий нафто-газовий шантаж української влади, – розповіла на прес-конференції представниця «Громадського спротиву» Ірина Гринкевич.

Протестувальники також прийшли до будівлі СБУ, де вимагали захисту державної незалежності. А до Верховної Ради вони крім газет принесли плакати на кшталт «ЄЕП – сучасний СРСР», «Ні державному статусу чужої мови!», «Політреформа – проект реваншу проросійських сил», «НАТО не допустить Тузли-2» тощо.

Голова об’єднання «Молодь – надія України» Вадим Гладчук запримітив, що деякі партії активізують свою проросійську діяльність, проводять мітинги відразу після того, як їхні лідери повертаються з «візитів» до Москви чи після відвідин російських політиків Києва. У них одразу з’являються тисячі новеньких прапорів, офіси на вул. Грушевського, по 70 гривень «гонорарів» на кожного мітингувальника тощо. На думку Гладчука, пропорційно-партійна система виборів також може призвести до посилення проросійських настроїв у майбутньому складі парламенту, адже більшість виборців проживає на сході України.