Самоврядування – це традиція державотворення

Шановні колеги! Дорогі друзі!

Від щирого серця вітаю вас із Днем місцевого самоврядування!

Для українців самостійне порядкування у своєму домі, селі чи місті є природною потребою. Це споконвічний слов’янський і давньоруський звичай, який бере свій початок з часів Київської Русі.

Сьогодні Київ не лише зберігає, а й примножує муніципальні традиції. Свідченням тому є Закон України «Про столицю України – місто-герой Київ», який посилює роль місцевого самоврядування в житті міста. Столиця залишається одним із найголовніших у нашій державі форпостів місцевого самоуправління. Водночас ситуація в регіонах засвідчує, що Україні ще далеко до справжнього народовладдя європейського зразка і нам з вами є над чим працювати.

Рік тому Помаранчева революція дала потужний імпульс розвитку прав і свобод територіальних громад. У ті 17 днів, які звільнили країну від сваволі й обману, на Київ дивилася не лише вся Україна, а й увесь світ. Саме тоді за безпосередньої участі киян Майдан започаткував нову яскраву сторінку історії незалежної європейської держави.

Ця визначна подія в житті українського народу стала переломною в усвідомленні керівництвом держави, регіональними елітами, зокрема, й того, що не може бути справжньої демократії та підвищення життєвого рівня громадян без розширення та зміцнення засад самоврядування. А, отже, є великі надії на те, що очікувані муніципальною громадськістю конституційні зміни, які стосуються системи місцевого самоврядування, невдовзі буде реалізовано.

В Україні розпочалися парламентські виборчі перегони, а незабаром стартує кампанія виборів до місцевих представницьких органів влади та виборів сільських, селищних і міських голів. Переконаний, що мешканці столиці, які також обиратимуть собі міського голову і новий склад Київради, зуміють зробити правильний вибір. Адже вони давно вже не вірять солодким обіцянкам, а оцінюють владу лише за конкретними справами.

Цього святкового дня хочу побажати такої ж принциповості та виваженості всім виборцям України. А учасникам перегонів бажаю бути гідними людей, чию довіру вони виборюють, і зробити все можливе, аби органи місцевого самоврядування справді стали собором порядних, чесних і високодуховних патріотів. Тож прямуймо разом до цієї благородної мети!

Міцного вам здоров’я, миру, добра, сімейного благополуччя та нових здобутків в ім’я розквіту нашої рідної України та її золотоверхої столиці – красеня Києва!

З повагою Київський міський голова, Президент Асоціації міст України та громад Олександр ОМЕЛЬЧЕНКО