Президент, прем’єр, мер...

У «нашоукраїнському королівстві» не все гаразд. Про це можна було здогадатися іще до початку другого етапу II з’їзду «Народного Союзу «Наша Україна», який відкрився лише з третьої спроби, запізнившися на три години. За офіційним поясненням, не всі делегати змогли вчасно прибути через негоду. Але в кулуарах вони жваво обговорювали свої припущення: мовляв, ніяк не поділять місця у виборчому списку.

Одним із головних завдань з’їзду було утворення виборчого блоку. Таким чином, під офіційною назвою «Блок Ющенка «Наша Україна» згуртувалися іще п’ять політичних сил: НРУ, ПППУ, КУН, ХДС, УРП «Собор» (без групи Л.Лук’яненка). Нашоукраїнцям дісталося 65 відсотків місць, а ті, що залишилися, розділять між собою інші учасники коаліції.

Дуже чітко прослідкувалося протистояння між місцевими парторганізаціями та центральним керівництвом НСНУ. Через ті ж місця у списку. Багато хто критикував передвиборну розстановку сил таким чином, що явну перевагу отримали нашоукраїнці, які й сьогодні при мандатах, а не ті, хто проводить партійну роботу в регіонах. Делегат із Дніпропетровщини Микола Скиба із обуренням прокоментував таку ситуацію: «Мовляв, я вже міністр, треба стати іще й депутатом, про всяк випадок, а то  хто знає…»

Ще до з’їзду дискутувалося, чи варто президенту очолювати коаліційний передвиборний список. У суботу з приводу цього не сперечалися. Отже, В.Ющенко таки у списку, під номером першим.

Після чергового перенесення початку з’їзду почула іронічну розмову двох делегатів: «Онде Янукович залучив до своєї партії Ахметова, а ми ким здивуємо: Порошенком із Червоненком?» Але нашоукраїнці все ж розраховували на іще один козир, що список посилить важковаговик Кличко, який загалом був не проти влитися до депутатських лав, але лише за умови об’єднання «Нашої України» та БЮТ.

Довгоочікуваний список, можна сказати, не став сюрпризним. До першої п’ятірки увійшли, крім президента, прем’єр-міністр Юрій Єхануров, Київський міський голова Олександр Омельченко, ректор Могилянки В’ячеслав Брюховецький та депутат Лілія Григорович (як же без жінки?). Наступні два місця – за Романом Безсмертним та Миколою Катеринчуком. А ті, кого під час першого етапу з’їзду взагалі збиралися виключити з партії, у виборчому списку таки є: Мартиненко – 8-й, Порошенко – 11-й, Третьяков  – 22-й, Жванія – 25-й.

Загалом у списку троє Ющенків. Окрім Віктора Андрійовича, його брат та племінник. А також двоє Омельченків: батько й син.