«Ображені» залишаться в минулому

Статус країни з ринковою економікою, яким Європейський Союз таки  наділив Україну ще більше відділяє нас від Росії,  зазначають більшість західних видань, коментуючи підсумки київського саміту.

Німецький часопис «Шпігель» вважає: Україна сподівається, що цей статус покращить ситуацією в її основних галузях промисловості, скажімо в металургії. А наступна ціль України  – вступ до Світової організації торгівлі.

А вже американська газета «Інтернешнл Геральд Тріб’юн» нагадує, що Брюссель і Київ уже також за крок до підписання документів щодо пом’якшення візового режиму між Україною і 25 державами Євросоюзу. «Водночас Європейський Союз наполегливо наголошує на тому, що Київ має зробити ще дуже багато, аби питання про його можливе членство в ЄС винесли на обговорення», – пишуть американці. Водночас впливова російська газета «Время новостей» зауважує, що надавши нашій країні статус держави з ринковою економікою, Євросоюз дає зрозуміти, що це вже  і є  перший крок на шляху України до її членства в ЄС.

Наступним кроком може стати підписання договору про створення зони вільної торгівлі між Брюсселем та Києвом. Про це учора заявила Koмісар ЄС із питань зовнішньої політики Беніта Ферреро-Вальднер. Вона закликала українське керівництво продовжити реформи та активніше боротися з корупцією.
Однак більш критичними росіяни виявилися щодо іншого саміту, який минулого тижня також відбувся в Києві. Ми все більше віддаляємося від Росії у напрямі євроатлантичної інтеграції. Паралельно Україна також зміцнює свої позиції регіонального лідера, що конкурує з Росією, пише газета «Время новостей», зосередивши увагу вже на київському форумі «Спільнота демократичного вибору».

Про цей форум пише й «Независимая газета», зауважуючи, що «європейські структури створюють альтернативу СНД на базі України». На відміну від організації ГУУАМ, яка ставить перед собою лише економічні завдання, «Спільнота демократичного вибору» – політичне об’єднання. «Независимая газета» наводить слова радника президента Грузії Рамаза Сакварелідзе: «Мета нової організації – продовжити марш демократичних процесів на Схід. Початком його став каскад революцій в регіоні. Тепер потрібно продовжити цей процес».

Створюється так званий демократичний пояс довкола Росії. Лідери цього «демократичного поясу» поки що не визначені, але, наголошує «Независимая газета», «Віктор Ющенко вже не раз заявляв про претензії України на роль нового регіонального лідера».

Інше російське видання «Коммерсантъ» зауважує, що «Спільнота демократичного вибору» принципово відрізняється від колишньої організації
ГУУАМ. Бо, якщо ГУУАМ, до якого раніше входив і Узбекистан, об’єднав ображених на Росію членів СНД, котрі не мали ні спільних кордонів, ні спільних економічно-політичних інтересів, то такого не можна сказати щодо «Спільноти демократичного вибору». До неї входять сусіди, котрі мають спільні кордони, схожі проблеми і намітили однакові шляхи їхнього розв’язання.