Соцмістечко: настрій чемоданний

Реконструкція житлового фонду набуває масштабів будівництва. Міська влада покладає на оновлення «хрущовок» великі надії. Однак кияни не такі одностайні: хтось із радістю, а хтось – з острахом… перед майбутнім переселенням. Для жителів Соцмістечка це не надто віддалена перспектива, а для когось уже нагальна потреба.

До категорії переселенців в основному належать жителі центральної частини столиці, а з Соцмістечка – лише з тих районів, будинки в яких підлягають капремонту, реконструкції, переобладнанню в нежитлові, а подекуди і знесенню. Заступник голови КМДА – начальник Головного управління житлового забезпечення Михайло Голиця розповів, що за дев’ять місяців цього року в Києві відселено 188 сімей. «Для цього було використано майже 13 тисяч житлових квадратних метрів, – зауважив він. – І нині ми вже практично приступили до реконструкції звільнених приміщень». Одним із перших об’єктів стала колишня лікарня «Хімволокна», що в районі Соцмістечка. Там уже розпочалися роботи і через деякий час старе приміщення стане сучасним прихистком для багатьох служб та організацій. За словами пана Голиці, з Соцмістечка туди планується перемістити 17 тис. кв. м нежитлових приміщень – районний військкомат, міжрайонне відділення міліції, районну прокуратуру, службу безпеки, «Київміськсвітло» тощо. А поблизу кварталу почали зводити стартові будинки для переселення мешканців. Однак чимало з них переїде й в інші – на вулиці Алма-Атинську та генерала Жмаченка, що в Дарницькому районі столиці.

Пан Голиця розповів, що відселення проводиться за чинними нині нормами, а не відповідно з метражем, який переселенці займали раніше. Наприклад, якщо сім’я з чотирьох осіб проживає в однокімнатній квартирі, то її переселять у трикімнатну. Звісно, що такі норми багатьом до душі і їм байдуже, в який район переселяють, аби якнайшвидше чкурнути з однієї старої кімнати в три новісінькі. Складніше із старожилами, які часто своє поганеньке житло, але таке рідне і звичне, не хочуть міняти навіть на краще. І з їх бажанням слід рахуватися…