І Гендель–по-українськи

Київський симфонічний оркестр та хор під керівництвом американця Роджера Макмерріна популяризує світову та українську класику не тільки в нашій столиці, а й на великих зарубіжних сценах. Цікава подробиця: оркестр і хор чимало творів видатних композиторів зарубіжжя представляє українською мовою. Почасти – вперше.

Популярний колектив підготував програму «Різдвяний концерт», з якою виступить 12 грудня, та твір «Месія» німецького композитора Генделя, що прозвучить 19 грудня. Обидва концерти відбудуться в Будинку органної та камерної музики України. Артисти виконують «Месію» трьома мовами – англійською, українською та російською. Цей твір – знаковий у житті маестро. Роджер Макмеррін пригадує, як 1992 року вперше відвідав Україну. Тоді він не знав, що наша країна стане для нього другою домівкою. Американський диригент гастролював у багатьох країнах світу, але в Україні ніколи не був. Після того, як група українських співаків під його орудою вперше виконала тут «Месію» Генделя пан Макмеррін повернувся до США. Але концерт у Києві, перебування в місті над Дніпром не забулися. І 1993 року приїхав до нашої столиці вже не як гастролер, а назавжди.

Ще пан Макмеррін розповідає, що наступний, 2006-й, стане для їхнього колективу роком Й.С.Баха. Оркестр і хор виконуватимуть «Страсті за св. Іоаном», «Страсті за св. Матвієм» і «Магніфікат». А 4 січня колектив збирається представити публіці ще один різдвяний подарунок – концерт у своєрідній «художній обгортці» – маються на увазі й костюми, і сценічні ефекти, а ще – балет, елементи драми. Цей концерт відбудеться в Національній опері України.