Слов’янський прорив

Супердивізіон з господарем, але без лідера

Боксерський світ не може без флагмана. Були часи Майка Тайсона, Евандера Голіфілда, Леннокса Льюїса, а отже, були й справжні зразки для наслідування. Чи просто конкретна жива мішень для тих, кого не задовольняє роль лише претендента. Проте пішов з рингу Великий Чемпіон, і супердивізіон також змалів.

Ні Крис Бірд, який формально вважається найпершим номером світового рейтингу, ні, тим паче, Джон Руїз, який очолює найдавнішу професіональну організацію боксерів абсолютно найсильнішими стати не спроможні.

Звісно, кожний з них має певні переваги над більшістю з конкурентів – Бірд, приміром, особливо технічний і бездоганно вишколений тактично, а мужності та цілеспрямованості Руїза можуть позаздрити навіть ті, кого боготворив світ великого спорту.

Однак в обох немає головного – виняткового таланту безжального нокаутера, і саме це обмежує їх спортивні можливості та притлумлює вплив поза рингом. А тим часом громадськість марить яскравим чемпіоном і мріє про всепереможного супермена. Бодай для того, щоб таки знайшовся ще сильніший, аби, зрештою, побити і його.

Сподівання на те, що роль Великого Чемпіона перебере від Льюїса його гідний конкурент – українець Віталій Кличко, так і не справдилися: роки й травми, набуті на рингу, взяли гору над амбіціями і потенціалом. «Білий король», довівши справедливість такого визначення низкою переможних боїв елітного рангу, завершив активну турнірну кар’єру, так і не реалізувавши всіх наших мрій. Більше того: відхід найреальнішого з можливих наступників Льюїса, ускладнив і так непросту ситуацію в світовому супердивізіоні, сприявши появі на професіональній авансцені зловісного «промоутера номер один усіх часів і народів» Дона Кінга.

Марення Хитрого Лиса, як величають Кінга в боксерському світі, таки набули реальних обрисів: 20 грудня, коли Хасима Рахмана офіційно проголосять чемпіоном світу за версією WBC, усі золоті пояси чотирьох найавторитетніших боксерських об’єднань стануть його власністю. Що буде далі, всесильний промоутер світових чемпіонів уже повідав. На часі так званий об’єднальний матч-турнір за титул абсолютного чемпіона, в якому братимуть участь виключно бійці з конюшні Дона Кінга – Бірд, Рахман, Руїз і Брюстер. Оскільки кожний з них отримає першочергове право на реванш, то неважко й здогадатися, що ця «золота міжусобиця» триватиме дуже довго, проте в будь-якому разі ситуацію контролюватиме все той же Хитрий Лис.

Зруйнувати цю монополію можуть лише слов’яни, котрих остерігається й сам Дон Кінг. Досі непереможний російський велетень баскетбольного зросту та борцівської ваги Микола Валуєв у середині грудня битиметься за титул WBA з Руїзом, а наш Володимир Кличко, орієнтовно – 25 березня, стане на прю або з Брюстером, або з Бірдом. Обірвати цей процес американський промоутер уже не зможе: Кличко та Валуєв офіційно проголошені головними претендентами на титул. А от обіграти своїх іменитих опонентів українцеві та росіянинові до снаги. Лише в цьому разі професіональний бокс вирветься з міцних обіймів неперевершеного майстра залаштункових інтриг.