Наша «газова» відповідь Росії

Не чекаючи дешевого газу з Росії та Туркменистану, новітня українська влада, схоже, серйозно взялася за власне енергозабезпечення. Одним із перших таких кроків стало нещодавнє відкриття новітнього потужного Гуцулівського  газового родовища в Косівському  районі, що на Івано-Франківщині. Проект став можливим завдяки співпраці НАК «Надра України», ДП «Західукргеологія» та ТзОВ «Укренерго».

За попередніми даними, запаси газу цього родовища становлять близько 300 млн. кубів. З трьох свердловин, дві з яких уже облаштовано, видобуватимуть у середньому 80 тисяч кубометрів газу щодобово. А за рік це майже 30 млн. кубів газу.

За словами голови Івано-Франківської облдержадміністрації Романа Ткача, відкриття малих родовищ дасть змогу розв’язати низку соціальних проблем. Приміром, із цього родовища, де якість газу значно вища за російські аналоги, газифікують п’ять навколишніх сіл. Крім того, подібним чином найближчими роками планують газифікувати мало не половину сіл та містечок в області.

На думку президента ТОВ «Укренерго» Тараса Керницького, відкриття Гуцулівського газового родовища фактично започатковує новий етап у взаєминах приватного капіталу та державних структур у сфері газовидобутку. А це означає приплив інвестицій та збільшення показників видобутку вітчизняного газу в цілому. Реалізація  такого проекту є стратегічно важливою для держави, бо чи не вперше в історії незалежної України приватний капітал береться за розробку малопривабливих для великих державних компаній родовищ.