За вікном уже зима і... ринкова економіка

Від учора Україна стала ще ближчою до Європи. Те, про що навіть оптимісти говорили не дуже впевнено, таки сталося. Завдячуючи тому, що саме Київ уперше вибрали місцем проведення щорічного саміту «Україна-ЄС». Європейські мужі таки погодилися, вочевидь авансом, проголосити нас країною з ринковою економікою.

Про це рішення  повідомив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу на прес-конференції по завершенню саміту Україна-ЄС за участю Президента Віктора Ющенка і прем’єра Великої Британії Тоні Блера. Він також повідомив, що вже незабаром наша країна отримає відповідь на ще одне запитання, яке, вочевидь, також буде позитивним – «Як скоро послабиться візовий режим між Києвом та Брюсселем»…

Президент Віктор Ющенко заявив, що набуття омріяного статусу змінить наші стосунки. Зокрема й у політиці антидемпінгових розслідувань, митних тарифів, платежів тощо. Протягом двох місяців мають бути вирішені технічні процедури переходу від політичної заяви до практичного втілення статусу країни з ринковою економікою.

Також представники України та Європейського Союзу підписали меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці в енергетичній галузі. Ця галузь має стратегічне значення для економічного та соціального розвитку нашої держави, а також становить важливе потенційне джерело зовнішніх надходжень. Тому поступове зближення енергетичної галузі України з внутрішнім енергоринком ЄС, маючи на меті інтеграцію до нього, залишається нашим спільним пріоритетом. Україна готова співпрацювати в таких напрямах: ядерна безпека та інтеграція ринків електроенергії та газу.