Нічний розстріл

Звістка про загибель курсантів у навчальному центрі «Десна» одразу ж нагадала інші трагічні прикрощі нашого війська. Це ракетні влучення в броварський житловий будинок і знищення пасажирського літака над Чорним морем. А все тому, що не туди стріляли. Стріляли влучно, але не по тих цілях, які було визначено програмою бойових навчань.

Подібні промашки траплялися й трапляються і в арміях інших країн (за радянських часів під час навчань навіть встановлювався відсоток небойових втрат). Але родичів загиблих це не втішає. Навпаки, ще більшого болю їм додасть усвідомлення того, що дорогих людей вони втратили не з об’єктивних причин, а через чиюсь банальну недбалість та неорганізованість.

На тактичному полі «Десни» танк мав вести вогонь по мішенях, які в темну пору підсвічуються. Але цього разу їх чомусь не підсвітили. Молодий танкіст шукав «вогника» і знайшов. Щоравда, для цього знадобилося повернути танкову башту на 180 градусів. Але то світилися вікна в будиночку, де повторювали теоретичний матеріал інші бійці підрозділу. Постріл, на жаль виявився влучним.

Нині очевидна алогічність дій танкістів: мішень не можна було шукати у радіусі 180 градусів, бо тоді обов’язково в приціл потраплять навчальні приміщення «Десни».

Втім, чому так сталося, з’ясовувати слідчим військової прокуратури Північного оперативного командування Сухопутних військ. Дочекаємося їхніх висновків.