Землю – селянам, а міську – підприємцям

Основні земельно-правові проблеми українських міст та шляхи їх вирішення окреслили представники Проекту підтримки приватизації землі в Україні Агентства США з міжнародного розвитку спільно з Асоціацією міст та громад України, провівши з цього питання круглий стіл.

2004 року було прийнято Закон України «Про розмежування земель державної та комунальної власності». Однак він має цілу низку істотних вад, які унеможливлюють його практичне використання повною мірою. Принаймні досі не вдалося розмежувати землі державного та комунального права власності у жодному з населених пунктів України. Чинний закон передбачає складну процедуру визначення земель, які передаються в комунальну власність, і такий самий складний порядок установлення меж земельних ділянок державної та комунальної власності. Для цього здійснюється занадто великий обсяг робіт і витрачається забагато бюджетних коштів.

Начальник Державного Управління ринку і оцінки земель та розмежування земель державної і комунальної власності Станіслав Горбатович озвучив головне завдання: зробити процедуру розмежування простою та дешевою. Та вирішення цього питання потребує насамперед законодавчих змін.

З 1995 року в Україні створюється правова інфраструктура приватної власності, почалася передача сільськогосподарських і несільськогосподарських земельних ділянок у приватну власність. Але зміни відбуваються дуже повільно. Більшість фермерів і підприємців погано знають свої права власників, а державні службовці, які хибно розуміють чи протидіють приватизації, продовжують затягувати процес. Допомогти нам у розв’язанні цієї проблеми взялося Агентство США з міжнародного розвитку, втіливши у життя Проект підтримки приватизації землі. «Розмежування земель прискорить земельну реформу в Україні», – переконаний керівник проекту Алан Слайфер.

Правова і регуляторна робота проекту націлена на сприяння розвитку земельного ринку та спрощення процедури приватизації землі. Його загальнонаціональна інформаційно-освітня програма спрямована на роз’яснення селянам і землевласникам їхніх прав, а обласні Центри юридичної допомоги безплатно надають селянам юридичні послуги. У сільській місцевості проект замовляє у місцевих землевпорядних органів проведення розподілу земель колишніх колективних господарств і виготовлення державних актів для громадян. У містах фахівці проекту допомагають проводити оцінки земельних ділянок, консультують по ходу приватизаційного процесу підприємців і місцевих посадовців та виготовляють відповідні правовстановлюючі документи. У свою чергу підприємці, купуючи землю, здійснюють інвестиції, створюють нові робочі місця та сплачують гроші до місцевих бюджетів, які йдуть на утримання доріг, шкіл, розрахунки за газ, електроенергію, транспорт та інші громадські потреби.

29 червня 2005 року вийшов Указ Президента «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про стан додержання вимог законодавства та заходи щодо підвищення ефективності державної політики у сфері регулювання земельних відносин, використання та охорони земель». Він передбачає завершити розмежування земель державної і комунальної власності до 2008 року. Проте це дуже короткий термін, тож проект підтримки приватизації землі долучається до ініціативи про прийняття нового закону про розмежування земель, який значно зменшить кількість бюрократичних процедур та їхню вартість.