Передбачено «витрусити» 11 млрд. із кишень громад

Учора близько п’яти тисяч депутатів сільських, селищних, міських, районних і обласних рад, міські і сільські голови з майже чотирьохсот населених пунктів України зібралися на відкрите спільне засідання сесій усіх місцевих рад на площі біля стадіону «Динамо» в Києві. Захід організували Асоціація міст України та громад і Всеукраїнське об’єднання депутатів місцевих рад.

Про причини скликання такої всеукраїнської сесії просто неба промовляли транспаранти й плакати в руках учасників акції протесту: «Віддайте громадам награбоване», «Захистіть села, селища, міста», «Бюджет – для народу, а не для уряду», «Не забирайте хліб від дітей та хворих», «Пинзеника з Мінфіну – в комунальну службу», «Народні депутати, а ваші діти харчуються за 2,67 грн. у день?», «Омельченко, перекрий в Кабміні каналізацію» тощо.

Депутати місцевих рад та лідери територіальних громад з усієї України ухвалили рішення, у якому вимагають відставки міністра фінансів Віктора Пинзеника, закликають урядовців сісти за стіл переговорів з представниками органів місцевого самоврядування та ухвалити рішення щодо фінансування видатків місцевих бюджетів на освіту, охорону здоров’я, культуру відповідно до норм законодавства. У разі подальшого ігнорування вимог муніципалів, вони попередили, що відмовляться від виконання делегованих державою повноважень, як таких, що не забезпечені фінансовими ресурсами. Окремо вимагали від парламенту повернути мажоритарну систему місцевих виборів, бо пропорційна «ставить під загрозу проведення виборів та порушує конституційні права територіальних громад».

Двома довгими колонами по обидва боки вулиці Грушевського протестанти пройшли до Верховної Ради, де саме в цей час прем’єр-міністр Юрій Єхануров та інші урядовці дискутували з парламентаріями над проектом Держбюджету-2006. Посланці міст і сіл України закликали депутатів Верховної Ради не голосувати за бюджет, який «знищить місцеве самоврядування, а місцеві органи влади перетворить на жебраків з протягнутою перед Держказначейством рукою».

У Держбюджеті-2006 на зарплату йде тільки 20 відсотків коштів, у місцевих бюджетах – майже 90, а за радянських часів було 40 відсотків. На утримання, скажімо, податкової служби заплановано стільки ж коштів, як і на місцеве господарство всіх міст України – три мільярди гривень. У бюджетах міст гарантовані Конституцією послуги забезпечено коштами лише на 60 відсотків. Грошей не вистачає навіть на виплату зарплат працівникам бюджетної сфери. Ще прилад: на медикаменти для всіх районних, міських та обласних лікарень передбачено 800 мільйонів гривень, тоді як на утримання працівників Міністерства охорони здоров’я – 2,5 мільярда. У зв’язку з цим органи місцевого самоврядування змушені спрямувати на виконання делегованих державою повноважень власні доходи. Через це не фінансуються місцеві програми, зокрема – забезпечення жителів міст теплом, водою, ремонт будинків, доріг, благоустрій, громадський транспорт тощо. Приміром, у невеличкій Охтирці доведеться наступного року закрити школу, лікарню чи будинок культури, аби зекономити кошти для фінансування делегованих державою повноважень. Схожа доля чекає й Фастів, Жмеринку, Бердичів чи будь-який інший райцентр чи мале місто.

ержбюджет-2006 ще не ухвалено, але в його проекті вже передбачено «витрусити» з кишень органів місцевого самоврядування 11 мільярдів гривень.