Якщо галки галасують

Що буває

Характерною ознакою першого календарного місяця зими є подальше зниження температури повітря порівняно з листопадом і збільшення кількості днів із хуртовинами. У грудні найкоротші дні, але з третьої декади починається поступове збільшення світлого часу доби.

Середня місячна температура повітря становить 0-5о градусів морозу, в Автономній Республіці Крим – близько двох тепла.

Абсолютний мінімум температури повітря, за спостереженнями впродовж останнього століття, становить 24-26о морозу, а в районі Карпат – до 40о, у південних областях – 20-28о, у прибережних районах Криму – 12-19о морозу. Абсолютний максимум температури сягає 10-18о тепла, а на Крайньому півдні України – 23 градуси.

На більшій частині території утворюється сталий сніговий покрив. У грудні зростає повторюваність ожеледиці, особливо в районах Лівобережжя.

Що очікується

Середньомісячна температура повітря коливатиметься в межах мінус 1-4о С.

Згідно з прогнозами, снігопади очікуються переважно в другій та третій декадах місяця.

Частими погодними явищами в зимові місяці і, зокрема, у грудні є іній і паморозь. Як розрізнити їх?

Іній з’являється вночі при ясному небі, безвітряній погоді і температурі нижче нуля; лягає тонким шаром, переважно на рівні предмети, удень зникає.

Паморозь утворюється частіше при незначному морозі (від мінус 1 до мінус 5о С), під час дощу чи мряки, при сильному вітрі з туманом; може також утворюватися під час сильного туману при помірних морозах (мінус 10-20) і дуже сильних – до мінус 40 градусів.

Володимир ПРОСУНКО, завідувач відділу агрометеорологічного та математичного аналізу і досліджень Інституту гідротехніки і меліорації УААН