Єдина демократична cлов’янська держава

У москвичів поцікавилися: з чим би вони могли привітати українців з нагоди Помаранчевої революції? Звісно, думки різняться, але у більшості випадків росіяни нам по-доброму заздрять. А це ще й через те, що 14 років тому ми обрали Незалежність, вчинивши референдумом 1991 року по суті першу національну революцію.

Отже, з чим би москвичі привітали українців?

Борис НЄМЦОВ, радник Президента України:

– Із тим, що це єдина демократична слов’янська держава.Анатолій ТРУШКІН, письменник:

– За великим рахунком, в Україні нічого не змінилося. Але все-таки потрібно привітати народ із тим, що він домігся, чого хотів. Те, що жовтогарячий колір став символом демократичних свобод не лише в Україні – заслуга наших сусідів.

Сергій ПОПОВ, депутат Держдуми:

– Із тим, що наші сусіди зробили свій вибір. Вдалий він чи поганий, але свій, а не нав’язаний кимось.

Віктор АНПІЛОВ, лідер руху «Трудова Росія»:

– Я не став би поздоровляти лише тому, що не бачив там ніякої революції. Населення, і головним чином молодь, обдурили в черговий раз.

Володимир МАСЛАЧЕНКО, спортивний коментатор:

– Як хохол від народження, напевно, повинен був би радіти, тому, що в Україні відбулося. Але, маючи друзів усюди на Батьківщині, знаю, що змін там поки немає. А загалом революція, як і війна, – велике шахрайство. З чим я земляків і поздоровляю.

Олена НІКОЛАЄВА, заступник голови організації «Ділова Росія»:

– Вітаю з просуванням до процвітання.

Павло КАПЛЕВИЧ, продюсер:

– У них на очах у мільйонів, у всього світу відбувалася реальна боротьба за владу: були кандидати, які відкрито виступали один проти одного. У нас такої відкритої боротьби не побачиш.

Сергій ІВАНЕНКО, перший заступник голови партії «Яблуко»:

– Найголовніше, з чим можна поздоровити, це те, що люди нарешті відчули себе громадянами своєї країни, знайшли почуття власної гідності й побачили можливість зміни влади. Були помилки, промахи, але якщо народ мовчить, то нічого на краще не зміниться.

Віктор ШЕЙНІС, головний науковий співробітник Інституту світової економіки і міжнародних відносин:

– Саме з цим і треба поздоровити. Помаранчева революція запам’ятається мирним результатом, організованістю проведення і реальним захистом інтересів народу.

Василь ЖУКОВ, ректор Російського державного соціального університету:

– Поздоровляти ні з чим. Можна тільки висловити співчуття в зв’язку з у чергове невиправданими надіями.

Віктор ПОХМЕЛКІН, депутат Держдуми:

– Із тим, що там більше людей в політиці, і вони відчутніше впливають на владу, ніж у нас. Із тим, що рівень демократизації суспільства вищий, ніж у Росії.

За матеріалами «Вечерней Москвы»