Адвокати оголосили майже страйк

Суперечливі судові рішення з найрезонансніших справ обурили не лише політиків та громадськість. Так, адвокати Сергій Власенко й Олексій Рєзніков, які рік тому представляли інтереси Віктора Ющенка у Верховному Суді, оголосили про початок протесту: протягом місяця вони не братимуть участі в судових засіданнях, де виступають у ролі захисників.

Причина такого кроку – корупція в судах. Адвокати підтримували Віктора Ющенка, бо сподівалися, що він зможе подолати її. Однак, як і раніше, суди нерідко розглядають справи за відсутності відповідачів, позбавляючи їх, таким чином, права на захист. Чимало рішень ухвалюють заздалегідь і перетворюють судові засідання на фарс. А частина ухвал взагалі суперечить законодавству. Журналістів часто не пускають на засідання.

– На жаль, судова система України не зазнала бажаних змін і ситуація, що склалася, з кожним днем стає все гіршою, – стверджує Сергій Власенко.

Адвокати запідозрили в корупції голів Вищого та Вищого господарського судів Василя Маляренка та Дмитра Притику, апелюючи фактами, які знайшов депутат Юрій Кармазін.

Юристи вимагають запровадити механізм громадського контролю над розслідуванням корупційних справ. А це означає, що будь-який компромат слід перевіряти, потрібні конкретні факти, докази, а не пусті звинувачення. Сергій Власенко та Олексій Рєзніков готові протягом місячної перерви стати незалежними експертами й безплатно перевіряти інформацію про корупцію. Передусім, вони бажають дати юридичну оцінку резонансній заяві Юрія Кармазіна. Адвокати також хотіли б побачити докази корупції, про які ще понад два місяці тому говорив Олександр Зінченко. У цій своїй діяльності вони обіцяють співпрацювати із мас-медіа.

Ще одна пропозиція юристів – чимало змін до законодавства. Доцільно запровадити так званий випадковий розподіл судових справ, аби ті ж самі судді не вели найрезонансніші процеси. Також потрібно скасувати пожиттєве призначення служителів Феміди, а обирати їх на певний строк, як це робиться, приміром, у США. Крім того, адвокати ратують за створення єдиного державного реєстру судових рішень, щоб не з’являлися постанови, підписані «заднім» числом. А ще Олексій Рєзніков та Сергій Власенко вимагають, аби ЗМІ мали змогу висвітлювати судові процеси, якщо хоча б одна із сторін вимагає цього і подала відповідне клопотання.