Пропонується земельний мораторій

Фракція «Єдність» внесла на розгляд депутатів Київради проект рішення «Про тимчасове обмеження розгляду земельних справ».

Проектом передбачається до 1 квітня 2006 року тимчасово припинити розгляд на пленарних засіданнях Київради питань містобудування та землекористування, що стосуються відведення земельних ділянок для нового будівництва або реконструкції будівельних споруд, а також оформлення права користування земельними ділянками юридичним особам.

Зазначене рішення не стосується оформлення права користування земельними ділянками фізичним особам, а також закладів освіти, культури та охорони здоров’я.

Рішенням пропонується виконавчому органу Київради провести аналіз та повторний розгляд проектів рішень із питань містобудування та землекористування і тільки після цього подати його на розгляд пленарного засідання Київради.

Усе це дасть змогу забезпечити нормальне проживання киян, захистить їхнє життєве середовище, забезпечить збереження індивідуального архітектурного обличчя столиці, її археологічне надбання, пам’яток культурної спадщини, лісів, парків, скверів, озер та річок Києва.

Проект подано з огляду на те, що виконавчим органом Київради утримується неприпустимо низький рівень підготовки проектів рішень із питань містобудування та землекористування, що викликає численні протести киян та численні офіційні протести Прокуратури  міста  Києва.

Пропонуватиме фракція також передати бюджетні кошти, комунальне майно та прибуткові території органам самоорганізації населення.

Головне фінансове управління виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) має визначити в проекті бюджету міста Києва на 2006 рік необхідні обсяги фінансування витрат на утримання органів. Програму «Мій дім, моє подвір’я» пропонується передати в управління цих органів. Київський міський голова після ухвалення цього рішення має внести на розгляд Київради проект відповідного рішення про створення в структурі секретаріату Київради або виконавчого органу Київради управління з питань забезпечення діяльності органів самоорганізації населення. Депутати фракції «Єдність» переконані, що такий підхід забезпечить утримання в належному стані житлових будинків, прибудинкових територій та скверів міста, а також стане запорукою уникнення конфліктів щодо забудови існуючих житлових кварталів.

Рішення відповідає Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про столицю України – місто герой Київ».

Вкрай потрібною видається з-поміж інших пропозицій «Єдності» і така: «Про фінансування консьєржної служби житлових будинків». Передбачається в межах програми «Мій дім, моє подвір’я» запланувати фінансування в обсягах, що дасть змогу повністю розв’язати цю проблему впродовж п’яти років.