Забагато пільговиків

Про квартирну чергу, ціни на житло, будівничі перспективи та ще багато чого цікавого вчора на брифінгу розповів заступник голови КМДА – начальник Головного управління житлового забезпечення Михайло Голиця.

Хоча будівельники столиці працюють дуже плідно, однак квартирна черга, на якій нині перебувають понад 140 тисяч киян, рухається повільно. «Розв’язати цю проблему можна радикальним збільшенням обсягів будівництва, але столична влада не в змозі зробити більше, ніж може, – наголосив Михайло Миколайович.  – Та ще й на рівні держави це питання не врегульовано, адже Житловий кодекс, який зостався нам у спадок ще від СРСР, нараховує майже 50 пільгових категорій!». За його словами, цей перелік слід переглянути і значно скоротити. Він також вважає, що потрібно заборонити приватизацію муніципального та державного соціального житла, як це давно вже зробили в багатьох країнах, бо щойно отримавши квартиру, господарі одразу ж приватизують її, продають і знову стають на чергу.

Нині чимало уваги приділяється реконструкції гуртожитків. Їх щороку перетворюють на ізольовані квартири. Але це аж ніяк не зменшує попит на однокімнатне житло. «Готельки» вже давно не будують, але з’являється їх сучасний аналог. Так, пан Голиця запевнив, що вже з початку наступного року на вулиці Алма-Атинській розпочнеться будівництво цегляного будинку з виключно однокімнатними квартирами, який планується звести за рік.

Щодо цін на квартири, то Михайло Миколайович розповів, що вони стабілізувалися, а за даними агентств нерухомості, в останні два тижні один квадратний метр навіть  подешевшав аж на 10 доларів.