«Донецьку мафію» презентують Колесникову та Ахметову

Нещодавно громадянська партія «ПОРА» та правозахисна організація «Антикорупція» презентували новий спільний проект «ПОРА – Антикорупція».

Голова політради «ПОРА» Владислав Каськів та керівник «Антикорупції» Борис Пенчук заявили, що проведуть спільні дії, метою яких є громадський контроль над резонансними антикорупційними розслідуваннями та діяльністю МВС і Генпрокуратури.

На їхню думку, нова влада не виконала однієї з головних обіцянок – «бандити сидітимуть у тюрмах». Замість цього відбувається фактичне виправдання злочинців. Тисячі людей, які потерпіли від корупції за старого режиму, не вибачать новій владі компромісу з криміналітетом. Тому
«ПОРА» та «Антикорупція» мають намір здійснити низку заходів, спрямованих на реальну, а не декларативну боротьбу з мафією.

Насамперед мається на увазі викриття фактів діяльності багатьох регіональних і загальноукраїнських «кланів». Уже найближчим часом виходить друком книга-розслідування «Донецька мафія», а по кількох інших регіонах також готуються аналогічні дослідження. Перші два примірники праці одразу презентують голові Донецької обласної ради Борису Колесникову та бізнесменові Ринату Ахметову.

– Серйозним фактором, який вплинув на прискорення роботи, стало загострення проблеми в системі судової влади. А саме – ситуація навколо звільнення генерального прокурора Святослава Піскуна. Ми вважаємо, що авантюрні дії після його відставки стимулювали процес  судової реформи  в Україні. Можна сказати, що Святослав Михайлович зробив ведмежу послугу сотням і тисячам корумпованих суддів, – зауважив Владислав Каськів.

А Борис Пенчук заявив, що Генпрокуратура «хоронить» усі справи, які відкрило МВС і привернув увагу до дивної тенденції, висловивши думку, що в Генпрокуратурі корупція живе і діє. «Як тільки хтось із цієї організації позбавляється свого робочого місця, одразу з’являються якісь сенсації та заяви щодо фальсифікації певних справ», – сказав він.

«ПОРА» та «Антикорупція» мають намір контролювати всі етапи розслідувань тих фактів, які буде висвітлено в рамках антикорупційної програми. МВС та Генеральна прокуратура постійно будуть у полі зору «ПОРИ». Кожна спроба затягування розслідування чи «спускання на гальмах» викликатиме гостру та оперативну реакцію громадянського суспільства.

Іншою складовою антикорупційних дій буде захист слідчих та журналістів від можливого тиску під час розслідування корупційних справ. Лідер громадянської партії «ПОРА» Владислав Каськів та керівник фонду «Антикорупція» Борис Пенчук також звернулися з листом до МВС та Генпрокуратури з пропозицією про постійну співпрацю в боротьбі зі злочинністю.