До Європи кличуть, але не всіх

Світ глобалізується. Країни Євросоюзу відчиняють одна перед одною двері навстіж – кличуть до себе на гостину, на роботу, на навчання. Тож не дивно, що нині в Польщі можна побачити українців, а в США – поляків, китайців – у Франції, а французів – у Японії. За статистикою, у світі більш як 200 мільйонів мігрантів. І чимало з-поміж них нашого брата.

Скажімо, у Чехії їх нині 200 тисяч, і лише понад 65 тисяч мають легальний дозвіл на проживання. Решта заробляє на хліб насущний крадькома. Жити на правах нелегалів не солодко – будь-якої миті можеш стати небажаним гостем у країні і тебе негайно депортують. Аби якимось чином розв’язати цю проблему – захистити українських громадян, які опинилися на заробітках, уряд Чеської Республіки розпочинає пілотний проект «Відбір кваліфікованих працівників із-за кордону». Він стартує в Україні з 1 січня наступного року. Мета його – залучення кваліфікованих закордонних працівників (разом із сім’ями) до заповнення трудових вакансій.

Досі проект випробовували в Болгарії, Хорватії, Казахстані, Молдові, Білорусі, Канаді, Сербії і Чорногорії. Тепер черга дійшла до України. Реалізовується він за участю Міжнародної організації з міграції (МОМ).

– Ми одними з перших стали на шлях регулювання міграційних потоків, – зауважила Віра Івановіцова, представник міністерства праці та соціальних справ Чехії. – Одначе не варто думати, що Чехія кличе всіх без винятку до себе на роботу. Ми передусім хочемо зблизити мігрантів і корінне населення у правовому полі. Але це не означає, що забезпечуватимемо перших роботою, житлом, пільгами, візами. То є справа кожного мігранта. Ми лише сприятимемо тому.

Нині розпочинається інформаційна кампанія. МОМ спільно з українським урядом за фінансової підтримки Євросоюзу відкриває в Україні п’ять консультативних центрів – у Києві, Львові, Харкові, Одесі і Тернополі. Їхні співробітники надаватимуть доступ до Інтернету, повну інформацію про умови проживання, навчання за кордоном, допоможуть оформити документи для отримання візи. Невдовзі відкриють «гарячу» телефонну лінію.

Ви вже почали збиратися до Чехії? Стривайте-но, не все так швидко робиться, як хотілося б. У самій Чехії також є безробіття, воно становить дев’ять відсотків. Річ у тім, що сусідня країна хоче мати сильні, молоді, висококваліфіковані кадри. Віра Івановіцова наголосила, що для Чехії бажана молодь 23-35 років, одружена, з двома-трьома дітьми, яка володіє чеською і ще хоча б однією іноземною мовою і має стаж роботи не менше ніж три роки. Щоб потрапити до числа щасливчиків, треба пройти відбір і набрати достатню кількість балів. Якщо вам це вдасться зробити, то через два з половиною роки свого перебування в Чеській Республіці ви зможете претендувати на постійне місце проживання.

Усе це стосується і тих 65 тисяч легальних українців, які нині опинилися в Чехії. Нелегалам поки що нічого не світить, позаяк досі не досягнуто домовленості на рівні президентів обох держав стосовно прирівнювання їх до статусу легальних мігрантів.

Запитаєте, чому чехи кличуть нас до себе на роботу? Вони вже нині піклуються про свій майбутній ринок праці. Народжуваність тут падає, і, за підрахунками спеціалістів міністерства праці та соціальних справ, через 25 років нестача робочих рук становитиме 420 тисяч. Зважте ще й на те, що корінне населення також мігрує в пошуках кращого життя. Виходить, що саме молоді українці мають заповнити цю нішу. Кому ж тоді розбудовувати Україну?..