Хоч Кличко як Шварценеґґер, та Україна – не США

У першій половині листопада Всеукраїнська соціологічна служба провела анонімне анкетне опитування чотирьох тисяч киян за випадковою квотною вибіркою. За словами гендиректора служби, члена-кореспондента НАНУ Миколи Михальченка, це найширше дослідження за останні роки, похибка становить 1 відсоток.

Якби вибори до Верховної Ради відбулися нині, то кияни віддали б перевагу Блоку Юлії Тимошенко (20,3%), 12,6 відсотка проголосували б за Народний блок Литвина, 11,5 – за НСНУ, 10,2 – Партію регіонів, 10 – СПУ, 5,8 – КПУ, 5 – за ПППУ Кінаха. Подібні рейтинги ці політичні сили мали б і на виборах до Київради. Хоч є й відмінності. Серед лідерів у списку до міськради виявився неіснуючий Блок Олександра Омельченка, рейтинг якого в Києві не поступається існуючому НСНУ (по 7 відсотків).

Результати київського дослідження соціологи порівняли із всеукраїнським і з’ясували, що кияни менше довіряють Партії регіонів, яка в Україні утримує першість, і комуністам. Хоч київський рейтинг Соцпартії за відсотками збігається із загальноукраїнським, але в Україні СПУ вже посіла третє місце після ПР і БЮТ, випередивши НСНУ. У Києві, порівняно з усією Україною, значно вищий рейтинг у блоку Литвина, а також в НСНУ й ПППУ. Є відмінності й у районах столиці. Скажімо, найбільше Партії регіонів Януковича симпатизують у Святошинському районі. Незважаючи на активність тамтешнього «помаранчевого» парламентарія Володимира Бондаренка. Щоправда, соціологи причину вбачають у здебільшого пролетарському складі населення цього району, який називають «київським Донбасом». А те, що ПР по всій Україні переманила до себе значну частину електорату КПУ, давно не секрет. Інший парадокс: заможний Печерськ – «найчервоніший» у Києві. Бо там, як кажуть соціологи, проживає найбільше представників еліти колишньої УРСР.
Експерти помітили й таку особливість. Як тільки котрась партія входить у якийсь блок, одразу втрачає прихильників. Водночас багатьом новим політпроектам кияни не довіряють, хоч і підтримують їхню активність. Скажімо, приблизно половина киян схвалює діяльність Громадянського активу Києва, але рейтинг ГАКа – одновідсотковий.

Кияни дещо більше поінформовані про те, що наступні вибори відбуватимуться за партійними списками, ніж жителі усієї України, але майже половина теж ще й досі не чули, що мажоритарку змінили на пропорційку.

Цікаво, що з посадових осіб і органів влади кияни найбільше довіряють… Юлії Тимошенко (34%), яка вже не має ні влади, ні жодної посади в ній. По 33 відсотки довіри мають спікер ВР та Київський міський голова. Президентові України довіряє 27 відсотків опитаних, нинішньому прем’єр-міністру – 16,5. Міській раді більше довіряють (17%), ніж Верховній (15%), главам райдержадміністрацій (13%) та районним депутатам (11%).

Якби вибори Київського міського голови відбулися нині, то рівно третина киян проголосувала б за Олександра Омельченка. Другу третину приблизно по 10 відсотків розділили б між собою Леонід Черновецький, Микола Томенко і Віталій Кличко. Стосовно відомого боксера, то, на думку Михальченка, його популярність знизилася після того, як він залишив великий спорт. «Ефект Шварценеґґера в Україні повторити дуже важко, бо наша держава живе не так, як США, щоб дозволити собі експериментувати, тим більше у столиці», – вважає Михальченко. На його думку, кияни віддадуть перевагу не спортсмену, а господарнику, досвідченому управлінцю чи економісту. В.Кличко, як прогнозують, може балотуватись від НСНУ, втім, на думку Михальченка, рейтинг президентської партії не настільки високий у Києві, аби посприяти в політичних починаннях чемпіону світу. Проте, як кажуть експерти, Кличко може послабити шанси Омельченка, адже електорат у них схожий. Пан Михальченко порадив панові Кличку балотуватись у парламент, набути політичного досвіду, краще вникнути у царину вітчизняного законодавства й державного управління, а згодом поборотися за крісло мера столиці.