Телефонні «фантоми»

Співробітники столичного УСБУ викрили і припинили в Україні діяльність підпільної телефонної мережі. Річ у тім, що упродовж декількох місяців з нашої країни велися міжнародні телефонні розмови. Оплачувати їх не було кому, бо номерів, з яких надходив сигнал замовлення, як виявилося, на київських АТС не існувало. «Фантоми» наговорили на десятки тисяч американських доларів. Зв’язківці зазнали збитків, що могли бути значно більшими, якби за справу не взялися органи безпеки.

Як повідомили в прес-центрі столичного УСБУ, спрощена схема роботи нелегальних телефоністів полягала в «клонуванні» службових номерів українських мобільних операторів, переведених через Інтернет у телекомунікаційну мережу. Інакше кажучи, ділки заробляли гроші, торгуючи трафіком переговорів, викраденим у зв’язківців.

З’ясувавши механізм скоєння злочину, київським оперативникам удалося затримати зловмисників, що називається, на гарячому. Аж у Криму. Саме там, в одному з науково-дослідних інститутів, у орендованому під офіс невеличкому приміщенні, розташували підпільну телефонну станцію. Зовні вона мала вигляд набору комп’ютерів та електронних блоків. Розібраною поміщалася в кузові ГАЗелі. Загальна ж вартість вилученого обладнання, за попередньою оцінкою експертів державного центру «Укрчастотнагляд», становить близько 400 тисяч доларів США.

У відповідних підрозділах СБУ вивчили принцип дії та технічні «ноу-хау» від ділків. З результатами досліджень було ознайомлено спеціалістів національних операторів зв’язку, вони вжили заходів щодо попередження подібних вторгнень винахідливих «фантомів» у державну телефонну мережу в майбутньому.

Нелегальні ж телефоністи нині спілкуються зі слідчими спецслужби. Кримінальну справу порушено за частиною 1 статті 361 Кримінального кодексу України – несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), комп’ютерних систем і мереж електрозв’язку.