Програма замість загальних тез

Триває зініційована столичним осередком Народного Союзу «Наша Україна» реалізація комплексної програми реформування та підвищення якості освіти у столичних школах. «Нашоукраїнці» звітують по завершенні кожного її етапу. Наразі таких три – 9 тисяч педагогів переглянули 10 найкращих вистав у Національному театрі імені Івана Франка; в усіх районах пройшли круглі столи з метою виявлення найнагальніших проблем та громадські слухання «Європейський рівень освіти у столичних школах»; створено районні та міську громадсько-експертні ради з питань освіти і виховання.

Цього разу про розв’язання загальнодержавних проблем журналістам розповідали – заступник міністра освіти й науки України Віктор Огнев’юк, народний депутат України Борис Беспалий та заступник голови міської громадсько-експертної ради вчителів Києва Володимир Гнатюк – «нашоукраїнці» та педагоги за освітою.

Володимир Гнатюк запевнив, що з початку 2006-го шкільні та міські бібліотеки поповнюватимуться творами українських письменників, яких, на жаль, донедавна не вивчали в школах – Миколи Хвильового, Івана Багряного, Ліни Костенко, Василя Стуса, конче необхідними орфографічними, тлумачними словниками та довідниками з окремих дисциплін. У грудні столичний осередок «Нашої України» проведе загальноміський конкурс «Київ очима дітей», де змагатимуться в живопису, графіці, скульптурі та літературі. Кошти від продажу експонатів підуть на потреби дітей із особливими потребами. На часі також – створення і видання методичних посібників – для молодих учителів, із зовнішнього тестування; створення методичної та довідкової Інтернет-сторінки із безплатним доступом для педагогів. Народний депутат Борис Беспалий переконаний, що суто фахова, професійна програма набагато важливіша, ніж «загальні тези про взаємну повагу». Щоби підходи до якісної столичної освіти були комплексними, до справи залучатимуть дитсадки, професійні,  вищі навчальні заклади, науково-дослідні інститути і батьків. «Україна може зробити в освіті європейський прорив і бути взірцем для Європи», – запевнив парламентарій.
Віктор Огнев’юк зазначив, що Міністерство освіти схвалило ініціативу столичного осередку «Нашої України» і всіляко їй сприяє. У проекті Держбюджету на наступний рік передбачено підвищення на 10 відсотків зарплатні молодим учителям, котрі працюватимуть у селах. «Завдання міської організації «Наша Україна» та Київради – подбати, щоби в столиці було так само», – наголосив заступник міністра. Невідомо з чиєї провини із Бюджетного кодексу випала позашкільна освіта – педагоги, котрі роками, вечорами й у вихідні зацікавлюють дітей корисними справами, вберігаючи їх від вулиці, наркотиків та злочинів, одержують мізерну зарплатню, а художні керівники, котрі створили зразкові чи народні хореографічні або хорові колективи, одержують аж... по 16 гривень 50 копійок щомісячної надбавки й мають набагато менші відпустки, ніж учителі загальноосвітніх шкіл. Міністр освіти видав наказ про доплати за різні види діяльності працівникам усіх сфер освіти. Що перепаде саме позашкільній, котра нерідко є й профорієнтаційною, – бозна. Віктор Огнев’юк визнав, що нині її фінансують за залишковим принципом.

Я поцікавилася, чи підраховували ініціатори акції, скільки освітян насправді підтримують їхні заходи, адже хтось може мати інші політичні вподобання. «Я буду щасливий, коли до наших заходів долучаться педагоги й бібліотекарі, котрі симпатизують іншим політичним партіям», – заявив Борис Беспалий.