Троє в епіцентрі подій

«Шахтар» – оступився, «Чорноморець» – змарнував, «Арсенал» – опустився

Сімнадцятий ігровий день ознаменований турнірними втратами найближчого переслідувача лідера та головних претендентів на місце в зоні УЄФА. Відтак «Динамо» вперше в сезоні відірвалося від «Шахтаря» на три очки, а боротьба за «бронзу» знову загострилася. Відбулися помітні зміни і внизу турнірної таблиці.

«Шахтар» оступився вчетверте в сезоні і вперше в другому колі. До цього чемпіон України програв принциповий матч «блакитно-білій» дружині та розійшовся миром з потенційними аутсайдерами – столичним «Арсеналом» і «Сталлю» з Алчевська. Дніпропетровський поєдинок з іменитим, але малопереконливим восени «Дніпром» також не виявив переможця, проте був щедрим на голи та дисциплінарні покарання. Команди забили по два м’ячі, а суддя попередив аж дев’ятьох футболістів і в підсумку сам опинився в епіцентрі скандалу, відмінивши (як з’ясувалося, цілком справедливо) взяття воріт господарів наприкінці другого тайму. Тепер навіть можлива осічка киян у гостьовому поєдинку з алчевцями, на що надто сподіваються в Донецьку, не позбавить «Динамо» статусу лідера: гірники уже відстають і за кількістю здобутих перемог.

«Чорноморець», отримавши нагоду піти у відрив після перемоги в Києві над «Арсеналом», змарнував її домашньою нічиєю з амбітною, проте доступною для претендента в медалісти командою з Луганщини. Добре, що дещо несподівано програли свої матчі й безпосередні конкуренти моряків з Луцька та Маріуполя. Натомість донецький «Металург», вирвавши три очки в упертих закарпатців буквально під завісу матчу, наздогнав одеситів і розраховує на те, що «Чорноморцеві» буде несолодко в Ужгороді наступного туру. Нестабільність поступу потенційних «європейців» пояснюють по-різному. Дехто, приміром, схиляється до думки, що відчутно змаліли самі претенденти на медалі. Нам, навпаки, здається, що підвищився загальний рівень вищолігових колективів, а відтак і поменшало так званих прохідних матчів. Адже навіть безпросвітний аутсайдер із Ужгорода в трьох останніх зустрічах не пропускає більше одного м’яча, хоча й має справу з не найгіршими суперниками.

«Арсенал», так і не спромігшись на подвиг у протистоянні «Динамо», поступився вже вшосте поспіль. Це – повторення головного антирекорду сезону. До канонірів, ще на початку чемпіонату, шість матчів підряд програла «Таврія». Проте й сімферопольська команда не опускалася так низько в актуальному реєстрі, як «Арсенал»: муніципальний київський клуб опинився п’ятнадцятим у таблиці вперше цього футбольного року. До нього в аутсайдерській ролі побували тільки «Дніпро», «Сталь», «Закарпаття» та запорізький «Металург», який тримався на пе-редостанній позиції тринадцять ігрових днів і лише зараз піднявся на два щаблі вище.