Крісло Пинзеника як камінь спотикання

Офіційне оголошення початку виборчої кампанії підштовхнуло партії до проведення з’їздів, на яких вони обговорюють свою участь у виборах. Партія «Реформи і порядок», провівши зібрання, не визначила свого майбутнього походу.

Лідер партії Віктор Пинзеник нарікав на деяких представників нової влади. Мовляв, не змінилася система управління, не розмежовано повноважень державних органів. Як наслідок – скандали, які можуть повторитися знову. ПРП ж виступає за єдність помаранчевої команди. Володимир Філенко й Тарас Стецьків пропонували урочисто об’єднатися на Майдані 22 листопада, однак тоді нічого не вийшло.

 Нині партія веде переговори з Юлією Тимошенко, хоча пропозиції блокуватися надходили і від Народного союзу «Наша Україна».

– ПРП вважає за необхідне розпочати переговори з партією «Батьківщина» про узгодження спільної виборчої програми та принципів формування єдиного блоку на виборах до Верховної Ради та органів місцевого самоврядування, – зауважив Віктор Пинзеник.

Щоправда, угоду поки що не підписали, бо під час переговорів виникли проблеми. Як зауважив Микола Томенко, каменем спотикання став... Віктор Пинзеник. Точніше, не безпосередньо він, а його міністерський пост в уряді Єханурова. Представники БЮТ наполягають, щоб міністр фінансів пішов у відставку. Хоча сам лідер ПРП спростовує факт і зазначає, що це не основна проблема на переговорах.

Сюрприз на з’їзді підніс Микола Томенко, який вийшов із лав партії, бо вирішив зосередитися на розробці програми та стратегії Блоку Юлії Тимошенко. Балотуватиметься він як окрема фізична особа. Пан Томенко сподівається, що переговори ПРП і БЮТ завершаться успішно й угоду буде підписано найближчим часом. Сьомого грудня оприлюднять програму й першу п’ятірку виборчого списку. Колишній віце-прем’єр не виключає, що може опинитися в ній.

Ще одне завдання Миколи Томенка – розробка нової концепції розвитку Києва. Він ще не визначився, чи балотуватиметься на посаду мера. Проте планує найближчим часом запропонувати законопроект, який передає деякі повноваження міського голови столичній державній адміністрації.

Утім, з’ясувалося, що не всі члени партії «Реформи і порядок» поспішають до БЮТу. Тарас Стецьків стверджує, що «Батьківщина» ставить завищені вимоги. Він пропонує йти на вибори самостійно або у блоці з «Порою». Лідер останньої Владислав Каськів був почесним гостем на зборах.