Репутацію псують державні підприємства

У Києві – єдиному регіоні України, де вже доброю традицією стало зростання заробітної плати, – нині на комунальних підприємствах із її виплати немає жодної заборгованості. Хоча репутацію столиці в цьому плані дещо зіпсували державні установи, де таке поняття як «борг» не зникає роками, а зарплату працівники бачать лише уві сні...

Начальник Головного управління праці та зайнятості Тетяна Кисільова під час розширеного засідання колегії КМДА, де обговорювали стан погашення заборгованості із зарплати, зауважила, що нині в структурі доходів українців частка соціальної допомоги перевищує частку заробітної плати. «Однак у Києві склалася протилежна тенденція – тут частка доходів від зарплати на 38 відсотків перевищує доходи від соціальної допомоги, – пояснила вона. – І це якраз нормально з економічної точки зору». За висновками Мінпраці, в Києві, порівняно з іншими регіонами держави, найкраще відбувається й виконання зобов’язань колдоговорів з питань оплати праці. Однак у місті ще є чимало підприємств-боржників. За даними статистики, на початку листопада у столиці заборгованість мали 54 підприємства – на суму 7,4 млн. грн. Це, щоправда, на чверть менше, ніж торік. Хоч як дивно, але 4 млн. грн. заборгували економічно активні підприємства, більшість з яких (70 відсотків) – державної форми власності. Недоплатили своїм робітникам і приватники – 1,2 млн. грн.

Найбільшими боржниками й надалі залишаються «Діалір» (500 тис. грн.) та «Авіакомпанія «Національні авіалінії України» (300 тис. грн.),  які підпорядковані Фонду дрежмайна України. До чорного списку встигли потрапити й Центральний регіональний спеціалізований (воєнізований) аварійно-рятувальний загін, працівники якого недоотримали 500 тис. грн. у парі з науково-технічним центром артилерійсько-стрілецького озброєння – 300 тис. грн.

Аби змінити ситуацію, до розв’язання проблеми доводиться долучати прокуратуру. Так, із початку року через невиплату зарплати було порушено 22 кримінальні справи.