Циганський рок

У перший день зими в Національному Палаці «Україна» виступить відомий кінорежисер Емір Кустуріца зі своїм «No Smoking Orchestra». За кілька днів концерти відбудуться у Львові та Одесі. Цей український міні-тур музикантів – у рамках гастролей Західною Європою.

Групу «No Smoking Orchestra» було засновано 1980 року в Сараєво. Незабаром вона стала культовим символом вільної Югославії. Емір Кустуріца розпочав свою творчу діяльність у цьому колективі 1986 року як бас-гітарист  і пізніше, коли став всесвітньо відомим режисером, повернувся до гурту  вже в ролі гітариста.

Засновник групи – Нелє Караджліч. За його словами, «No Smoking Orchestra» – це феєрична, абсурдна суміш музики Заходу з музикою Сходу, вибухонебезпечна суміш балканських мотивів і джазу, фольку, турецьких маршів, циганської музики, єврейських весільних наспівів».

У будь-якій іншій країні соціалістичного табору такого роду творчі спроби могли завершитися сумно, але Югославія завжди «розривалася» між східними та західними впливами, недарма ж лише там у 80-і роки вільно виходили платівки британських та американських рок-ансамблів.

Через кілька років після смерті Йосипа Броз Тіто, під час виступу групи на  стадіоні, за величезного скупчення народу згорів підсилювач «Marshall». Нелє Караджліч так прокоментував цей сумний факт: «Накрився «Маршалл». Після цього жорстка цензура доклала всіх зусиль, аби перекрити команді кисень. Та група, на щастя,  пережила ці скрутні часи.

Останнім на сьогодні релізом музикантів є диск «Live is a Miracle (in Buenos Aires)», виданий 2005 року. На платівці – концертні записи, зроблені під час виступу «Nо Smoking Orchestra» у столиці Аргентини цього ж року.

Концерти групи – це грандіозні театральні вистави, у яких участь беруть і глядачі. У складі групи десять музикантів. Цікаво, що серед них і син Еміра – Стрібор Кустуріца, барабанщик.

Виступати у Києві група буде з програмою «Життя як диво». Таку назву має і фільм Кустуріци, який нещодавно отримав відзнаку Каннського кінофестивалю.

«Головна мета моїх творів – кінематографічних та музичних – викликати у глядача якомога більше позитивних емоцій, поселити веселощі в душу кожного, – розповідає пан Кустуріца. –  Наша ж група є надзвичайним явищем, бо ми самореалізуємося шляхом сполучення усіх відомих на Балканах музичних жанрів, загальної спадщини, залишеної ордами завойовницьких армій».