Без фермера немає майбутнього

Бюджет на 2006 рік ще остаточно не ухвалено, а проти його положень уже протестують. Так, представникам цієї галузі не до вподоби ситуація, коли в Рік села аграрний сектор залишається без державного захисту. Тому вони оголосили про акцію «Без селянина немає держави, без фермера – майбутнього».

На думку голови парламентського аграрного комітету Івана Томича, українське селянство довели до відчаю. Більшість господарств стали фактично банкрутами внаслідок невдалої урядової політики. Не виконується і аграрне законодавство.

Сільгоспвиробники вимагають змін, передусім, у податковій політиці. Через неї аграрії щороку втрачають близько трьох мільярдів гривень. Тому пан Томич та його однодумці вимагають запровадити єдиний сільськогосподарський податок.

У рік підтримки села на його потреби передбачається 1,9 млрд. гривень (лише на 300 млн. більше, аніж 2005 року). Проте, враховуючи зростання цін на пальне, цього аж ніяк недостатньо. Та й далеко не кожен селянин отримує гроші: допомога доходить лише до 6 відсотків господарств. А більшість фермерів узагалі не бачить цих грошей. Пропонується збільшити дотації хоча б до 10% обсягу бюджету й виплачувати їх у перерахунку на голову худоби чи гектар орних земель.

Ще одна пропозиція – скасувати 17-відсоткове експортне мито на соняшникову продукцію. Або хоча б знизити цей збір до 6 відсотків і зробити його сезонним. Верховна Рада й досі не ухвалила цілу низку нагальних законодавчих актів, які стосуються земельної реформи. А Кабінет Міністрів не має програми з аграрної політики.

Серед інших вимог – збереження мораторію на продаж сільськогосподарських земель 2006 року.  Іван Томич обіцяє, що акція триватиме, аж доки влада не зробить рішучих кроків щодо подолання аграрної кризи.