Довга дорога із СНД

Днями парламент Грузії вирішив розпочати розгляд питання про доцільність перебування країни в СНД.

Ініціатор такого кроку – один із керівників опозиційної фракції «Демократичний фронт» Давид Бердзенішвілі. «Коли Грузія вступала до СНД (кінець 1993 р.), багато грузинських політиків і громадських діячів були проти цього. Перебування в СНД нічого не дало і не дає Грузії. Більше того, членство в СНД суперечить нашій головній меті – вступу до НАТО і ЄС», – стверджує пан Бердзенішвілі.

У відповідь на виступ депутата спікер Ніно Бурджанадзе заявила, що з цього питання потрібно провести консультації з парламентською більшістю і президентом, а потім, у разі потреби, включити до порядку денного засідання парламенту питання про початок процедури. Вона також зазначила, що «сьогодні Росія чинить тиск на Грузію».

За словами керівника парламентської більшості, однієї з лідерів правлячої в країні партії «Єдиний національний рух» Майї Надірадзе, «для Грузії перебування в СНД стало, фактично, фіктивним, але відповідальність за таке рішення повинні розділити і парламентська більшість, і опозиція, щоб потім ніхто не дорікав владі за те, що вихід із СНД створив якісь економічні негаразди країні».

На думку деяких членів уряду, вихід із СНД може збільшити економічні ризики для Грузії. Але полегшить процедуру виведення миротворчих сил із зони абхазького конфлікту, оскільки вони там перебувають під егідою СНД.