Муніципали попереджають

Відбулося засідання Консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування при голові Верховної Ради України. В ньому взяли участь народні депутати України, міські голови, голови обласних та районних рад, представники уряду та асоціацій органів місцевого самоврядування.

Попри запрошення, засідання не вшанували своєю присутністю голова Верховної Ради, прем’єр-міністр, міністр фінансів України, міністр економіки та інші високопосадовці, які мають безпосереднє відношення до бюджетного процесу.

Представники органів місцевого самоврядування вкотре пересвідчилися в байдужості центральних органів виконавчої влади до проблем фінансового забезпечення міст, селищ та сіл.

Проявом кризового стану є:

1. Обсяг видатків місцевих бюджетів на виконання делегованих державою повноважень держава відшкодовує лише на 60-70 відсотків.

2. Місцеві ради фактично перетворилися на каси з виплати заробітної плати. Згідно з проектом бюджету на наступний рік, не всі міста забезпечено коштами навіть на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери. Для порівняння: на утримання податкової служби заплановано стільки ж коштів, як і на місцеве господарство всіх міст України – три мільярди гривень.

3. Органи місцевого самоврядування змушені спрямовувати на виконання делегованих повноважень власні доходні ресурси. Через це належно не фінансуються місцеві програми, зокрема ремонт будинків, доріг, благоустрій, освітлення вулиць, під’їздів, транспорт, тепло, позашкільна освіта тощо.
Проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2006 рік», поданий Кабінетом Міністрів до Верховної Ради на друге читання, є неприйнятним для територіальних громад та органів місцевого самоврядування, оскільки він не забезпечує нормальну життєдіяльність громад щодо виконання делегованих державою повноважень та надання мінімально необхідних адміністративних та громадських послуг жителям сіл, селищ та міст України на рівні законодавчо затверджених нормативів.

Міські голови, учасники засідання Консультативно-дорадчої ради, які представляють інтереси своїх територіальних громад, закликають органи місцевого самоврядування, членів асоціацій органів місцевого самоврядування, муніципальну громадськість та всіх, хто небайдужий до справ у своїх містах, провести 1 грудня з 9.30 до 12.00 на вул. Грушевського, 5-12 спільне відкрите засідання рад усіх українських міст.

У разі ухвалення Закону України «Про Державний бюджет України на 2006 рік» без урахування пропозицій члени Асоціації міст України та громад, на сесіях місцевих рад ухвалять рішення відмовитися від виконання делегованих повноважень.

Із заяви прес-служби
Асоціації міст України та громад