Дещо скасували, а дещо відклали

Порядок денний сесії Київради, що відбулася вчора, вранішнім засіданням президії було доповнено кількома питаннями, пов’язаними із скасуванням її попередніх рішень щодо виділення земельних ділянок. Це було своєрідне продовження ухвал попередньої сесії, коли депутати скасували вісім найскандальніших рішень про виділення ділянок, навколо будівництва яких відбуваються конфлікти з мешканцями прилеглих будинків.

Перед початком засідання ми попросили міського голову прокоментувати чутки, що нібито інвестори незадоволені згаданим скасуванням.

– У мене жодного задокументованого письмового чи усного висловлювання або скарги від невдоволених немає, – відповів Олександр Омельченко. – Я переконаний, що інвестори знайшли порозуміння з владою. На сьогоднішній сесії ми обговорюватимемо ще сім об’єктів, які, на думку архітекторів, депутатів і мою, не відповідають сучасним нормам. Їх будівництво погоджувалося 2003 року, але відтоді на цій землі ніхто нічого не встиг зробити. За нашим реєстром у Києві 122 земельні ділянки, які виділено 1,5-2 роки тому. Ми попереджали інвесторів, проектантів і забудовників, що, у разі відсутності замовлення впродовж року на розробку проекту і ненадання офіційного документа про відкриття в банку рахунку на проведення проектних робіт, ділянки вилучатимуться. Так працює весь цивілізований світ. Із 122 ділянок нині обрано 18. Результати не забарилися. Тільки надали матеріали для сесії, як увечері четверо інвесторів представили платіжки про відкриття згадуваних рахунків. Тому в протоколі сесії буде доручення, що міський голова підпише цю ухвалу впродовж місяця, аби надати можливість іншим інвесторам вчинити так само.

Проте вже звичним чином депутати це питання «прокотили»: нібито й проти не виступали, але просто не голосували. Пояснили ж це тим, що, мовляв, не встигли ознайомитися з проектами рішень, тому перенесли обговорення цього питання на наступну сесію.

Так само ледь не вчинили і з другим питанням – йдеться про скандальний об’єкт на Русанівській набережній, 10б. Депутат від округу, у якому розташовано цей об’єкт, Даніель Карабаєв пояснив колегам, що протистояння тут триває не один місяць, і місцеві жителі все одно не дозволять продовжити будівництво. І все ж з першої спроби на табло знову висвітився напис «Рішення не прийнято». Після обговорення і пропозиції переголосувати питання, головуючий запропонував: «Прошу проголосувати за переголосування». Схвалили переголосування і таки скасували «припинення права користування землею» на Русанівській набережній, 10б.

У порядку денному зазначено про розгляд 153 земельних питань – їх вирішили розглядати серед перших, оскільки, як засвідчила практика, під кінець дня у сесійній залі залишається обмаль депутатів – немає кворуму.

Нашого колегу Олександра Зайця затверджено головним редактором новоствореної муніципальної газети «Українська столиця», із чим вечірківці його щиро вітають.

Про інші ухвали Київради ми розповімо у наступних номерах «Вечірки».