Під знаком п’яти опер

Наступного тижня, з 27 листопада до 2 грудня, на сцені Національної опери України владарюватиме висока й розкішна Муза: відбуватиметься фестиваль італійської опери. У його калейдоскопі п’ять вистав – «Аїда» і «Травіата» Дж.Верді, «Джоконда» А.Понкіеллі, «Лючія ді Ламмермур» Г.Доніцетті і «Турандот» Дж.Пуччіні.

– Чому проводимо фестиваль? Хтось подумає: нема потреби, бо ж у репертуарі театру щомісяця і щосезону йдуть вишукані італійські опери, які любимо, яких чекаємо, – розмірковує генеральний директор театру Петро Чуприна. – Та, мабуть, нема в світі театру, де вистави ішли б одна за одною і були б усі вершинно-зірковими і за постановкою, і букетом артистів. А фестиваль – це найвершинніші опери, добірні митці. Співатимуть уславлені італійські та українські артисти.

Відкриється і фотовиставка, бо ж показати є що. Великі італійські артисти виступали на українській сцені, а Італія свого часу відкривала для себе великих наших співаків – і Соломію Крушельницьку, й Анатолія Солов’яненка.

В ореолі італійської опери проходило музичне життя Європи ще з XIX століття. Твори Дж.Россіні, Г.Доніцетті, В.Белліні були окрасою репертуару театрів різних країн. Не став винятком і Київський міський театр, на сцені якого ставилися італійські опери й гастролювали італійські оперні трупи, виступи яких наприкінці 50-х років XІX століття, власне, й ініціювали відкриття в Києві оперного театру, третього після Москви і Петербурга. 1901 року завершилось у Києві будівництво нового театрального приміщення Київської опери. Однією з найперших її вистав була опера «Аїда» Дж.Верді за участю видатної співачки Клари Брун. Із двадцяти шести написаних опер Дж.Верді, двадцять прозвучало на київській сцені ще за життя композитора. Протягом XX століття на сцені театру відбулося 42 прем’єри творів Дж.Верді у різних постановках, а загалом 95 прем’єр італійських композиторів.

Серед прем’єр останніх років дві  італійські опери: кияни можуть насолоджуватися музикою двох вершинних творів світової класики «Турандот» і «Джоконда», поставлених як спільний українсько-італійський проект диригентом Володимиром Кожухарем та італійським режисером Маріо Корраді, хормейстером Левком Венедиктовим, художником Марією Левитською.