Кашель – симптом не однієї хвороби

Кашель, як правило, – це прояв багатьох захворювань. Дошкульний кашель – надзвичайно неприємний для людини. А причиною його найчастіше стають запальні процеси в органах дихання: бронхіти, трахеїти, пневмонії, а також прояв бронхіальної астми. Тому лікувати кашель слід комплексно, звернувши увагу на причину його виникнення.

Передусім, щоб полегшити стан хворого, якого мучить кашель, застосовують протикашльові засоби, а також препарати, які поліпшують виділення мокротиння (відхаркувальні).

Як правило, лікар призначає засоби центральної дії, що пригнічують кашльовий центр, тобто кодеїну фосфат, морфіну гідрохлорид, глауцин, окселадин. Або ж рекомендує засоби периферичної дії, які блокують чутливі нервові закінчення кашльових рефлексогенних зон (лібексин), чи комбіновані протикашльові препарати. Показанням для їх застосування є тривалий сухий кашель при хронічних запальних процесах дихальних шляхів. Однак є застереження: в разі тривалого застосування кодеїну фосфату разом із послабленням кашлю зменшується легенева вентиляція внаслідок пригнічення дихального центру, а також виникає залежність. Глауцин же на відміну від опіатів діє на кашльовий центр вибірково, не пригнічуючи дихання і не затримуючи виділення мокротиння. Не спричиняє залежності, а також (що важливо!) не протипоказаний дітям. Але препарат має адреноблокуючі властивості, тому в разі зниженого артеріального тиску не рекомендується.

Лібексин застосовують при гострій респіраторній вірусній інфекції, бронхітах, бронхіальній астмі та інших захворюваннях органів дихання. Однак засоби, які пригнічують кашель, необхідно комбінувати з відхаркувальними препаратами.

Вони сприяють відходженню мокротиння з органів дихання, поліпшують дренажну функцію бронхів. При застосуванні препаратів із лікарських рослин фізіологічно активні речовини стимулюють екскреторну активність залоз трахеї і бронхів. Крім цього, ефірні олії рослин безпосередньо підвищують секрецію цих залоз. Часто рекомендують (і успішно) алтею лікарську, багно звичайне, аніс звичайний, материнку звичайну, оман, первоцвіт, підбіл звичайний (народна назва – мати-й-мачуха), подорожник великий, синюху блакитну, солодку голу, кріп звичайний. Алтея входить до складу грудних сумішей, мікстур від кашлю, ефективний сироп алтейний для дітей.

Упровадження в медичну практику муколітичних препаратів сприяло значному прогресу в лікуванні гострих і хронічних респіраторних захворювань. За механізмом дії та походженням муколітичні препарати поділяються на кілька груп.

Передусім це протеолітичні ферменти (трипсин кристалічний, хімотрипсин), які застосовують у вигляді інгаляцій.

Одним із найважливіших компонентів лікування хронічних обструктивних захворювань легень є проведення такої муколітичної терапії, яка сприяє евакуації слизу. Саме тут лікарі застосовують синтетичний муколітин – ацетилцистеїн (АЦЦ). Він сприяє легшій евакуації мокротиння з бронхів, а також зменшує активність запального процесу. Призначають препарат хворим із різними формами хронічного бронхіту і гострої пневмонії. Уже в першу добу лікування препаратом збільшується кількість мокротиння, полегшується його відходження, зменшується інтенсивність кашлю.

На кафедрі фармакології Національного медичного університету ми приводили дослідження і виявили важливу властивість ацетилцистеїну – здатність зменшувати токсичність лікарських засобів, зокрема серцевих глікозидів.

При захворюваннях органів дихання запального і незапального характеру пригнічується синтез речовини, яка у вигляді тоненької плівки вистилає внутрішню поверхню легень, забезпечує стабільність альвеол у процесі дихання. Тому застосування препаратів, що стимулюють цей синтез, вкрай корисне і потрібне. Це добре відомі вам засоби, приміром, бромгексин. Ефект від бромгексину починає проявлятися через 1-2 доби після вживання. Його можна комбінувати з відхаркувальними, протикашльовими і протизапальними медикаментами, а також з антибіотиками і сульфаніламідами.

Амброксол, що за хімічною структурою нагадує бромгексин, швидко і добре всмоктується, а тому позитивний ефект проявляється вже через 2 години після вживання.

Якщо у хворого сухий кашель і висока температура, то доцільно застосовувати фервекс від сухого кашлю, що містить 300 мг парацетамолу, 150 мг аскорбінової кислоти і 15 мг декстрометорфрану гідроброміду.

Ці сучасні й ефективні відхаркувальні засоби з різним механізмом дії, звісно ж, має призначати лікар. Придбати їх можна у будь-якій аптеці.

Іван ЧЕКМАН, професор, завідувач кафедри фармакології Національного медуніверситету