Пріоритет – благополуччя киян

Хоча виборча кампанія в Україні офіційно стартує 26 листопада, політична боротьба, по суті, вже розпочалася. Ось уже більш як місяць всілякі партії та блоки наперебій пропонують себе виборцям. Окрім депутатів Верховної Ради та місцевих рад, киянам належить обрати ще й міського голову. Саме в столиці слід очікувати найзапеклішу політичну боротьбу. Владу в тримільйонному мегаполісі спробують здобути, за прогнозами, одразу 20 партій та блоків.

Звісно, Київ, що за всіма економічними показниками значно випереджає регіони країни, – ласий і привабливий шмат для будь-якої політичної сили. Однак, незважаючи на високий статус київського політичного майданчика, по-справжньому потужних гравців у столиці можна перерахувати на пальцях однієї руки.

Соціологічні опитування свідчать, що з огляду на порівняно благополучний соціальний стан, Київ не голосуватиме за «лівих». Ще менше шансів мають «праві», котрі в столиці завжди пасли задніх. Після низки гучних корупційних скандалів значно послабилися позиції і «помаранчевих», рейтинг котрих знижували й продовжують знижувати одіозні постаті. Навряд чи й Президент, враховуючи складність політичної ситуації, стане впрягатися в першу «п’ятірку».

Про електоральний успіх створених спеціально під вибори блоків годі й говорити. Люди не настільки наївні, аби вірити нав’язливій рекламі. Кільканадцять разів спіймавши облизня, виборці вже стали обачнішими й більше не купляться на спішно розкручений бренд чи скандально відоме ім’я.

Виборці Києва (та й України) чекають від політиків конкретики: хто, як і коли має намір розв’язувати, нарешті, їхні проблеми? У Києві, що не кажіть, в останні роки найвищий рейтинг довіри був у партії «Єдність». Воно й не дивно. Адже у киян партія тісно асоціюється з політичною силою, яка працювала і працює в місті, знає його проблеми, активно їх розв’язує. А маючи в місті свою політичну силу, кияни навряд чи захочуть міняти чоботи на постоли.

Більше того, – довівши свої сильні позиції в столиці, «Єдність» має всі шанси стати серйозною загальнонаціональною силою. Її лідер, заступник Київського міського голови-секретар Київради Володимир Яловий з приводу цього каже: «Київ як столиця політичного життя формує й буде формувати правила політичної боротьби в Україні. Тим не менш, незрозумілим є той факт, що українські політики у запалі політичної боротьби й досі приділяють так мало уваги повсякденним проблемам киян та міста. Сьогодні в Україні об’єктивно немає іншої партії, окрім «Єдності», яка б обрала своїм базовим пріоритетом благополуччя Києва та киян».

І кияни, схоже, не проти таких амбіцій своєї партії. Принаймні «столичний» статус «Єдності», що має гарний пакет пропозицій для Києва (і не лише для нього), без сумніву, сподобається багатьом.