Атака на короля

Наступного вікенду стартує черговий чемпіонат світу з шахів

Кубок світу, що почнеться 27 листопада і триватиме в російському Ханти-Мансийську до середини грудня, стане найпершим відбірковим циклом у рамках світового чемпіонату, організованого Міжнародною шаховою федерацією (ФІДЕ). Ця небуденна подія, як і перипетії залаштункової боротьби в сучасному шаховому королівстві, неабияк загостреної після того, як світова корона дісталася болгарину Веселинові Топалову, викликають насправді підвищений інтерес у симпатиків найдавнішої спортивної гри.

«Інтернеткачка» для Топалова

Турнір претендентів, який відбувся в Аргентині й завершився тріумфом Топалова, так і не здійснив заповітної мрії шахового люду: не згуртував провідних гросмейстерів у єдину фахову родину. Поза впливом ФІДЕ залишилися принаймні двоє лідерів світових  шахів. Мова про Гаррі Каспарова та Володимира Крамника, відповідно – володаря найвищого індивідуального рейтингу і так званого класичного чемпіона світу, щоправда, не визнаного Міжнародною шаховою федерацією. Каспаров, як відомо, оголосив про завершення активної спортивної кар’єри, але зробив це так несподівано і без притаманної йому категоричності, що в остаточний відхід багаторічного короля шахів, здається, так ніхто й не повірив. А Крамник, не приставши на пропозицію ФІДЕ взяти участь в аргентинських перегонах восьми найкращих, опинився в  спортивній самоізоляції. Натомість загальний успіх болгарського супергросмейстера був таким безапеляційним, що реакція шахової громадськості на підсумки претендентського турніру виявилася виключно  позитивною. Хоча всі й розуміли, що надто довго така ідилія не протримається, бо там, де переплелися великі гроші, висока слава та підвищені амбіції, достатньо й маленької іскри конфлікту, щоб роздмухати цілу пожежу з об’єктивних і надуманих протиріч, а також нездорових інтересів. І вона, та іскра, з’явилася навіть швидше, ніж очікувалося: в інтернет-мережу хтось із «доброзичливців» запустив «качку» про те, що Топалов на турнірі в Аргентині скористався комп’ютерними підказками. Начебто ніхто з учасників аргентинських змагань подібні звинувачення публічно так і не підтримав, але мікроклімат у шаховому співтоваристві став нестерпним. А Топалову, хочеш-не-хочеш, таки доводиться переконувати колег, що він, як-то кажуть, не слон.

Залаштункові ігри Крамника

Однак історія з надуманими підказками сприймається хіба що як дитячі пустощі на тлі гучного скандалу, спричиненого провалом осінніх переговорів між командами Топалова та Крамника. Мова про так званий «матч чемпіонів», який мала намір організувати німецька компанія УЕП уже наступного року і на умови якого буцімто попередньо пристав найсильніший гросмейстер світу за версією ФІДЕ. Крамник одразу ж звинуватив Топалова в небажанні ефектно завершити процес об’єднання шахового люду, задекларований кілька років тому в чеській столиці за безпосередньої участі Каспарова та Крамника, а також Ананда та самого Топалова. А дехто зі світу найдавнішої гри навіть угледів у відмові болгарина його страх перед Крамником… Насправді ситуація зовсім інша. Якщо хтось і бажає розтягнути в часі об’єднальний процес, то це не Топалов, а Крамник. Адже саме російський супергросмейстер спочатку відмовився взяти участь в аргентинському турнірі, а потім наполіг на тому, щоб «матч чемпіонів» пройшов під егідою УЕП, а не ФІДЕ. Хоча титул світового чемпіона юридично закріплений за Міжнародною шаховою федерацією і вважається її ексклюзивною власністю. Свого часу, на переговорах у Празі, під цим твердженням підписалися і Крамник і Каспаров. Але Крамник продовжує залаштункові ігри, поглиблюючи розкол шахового товариства. До речі, незабаром набуде чинності спеціальне рішення ФІДЕ про те, що титульний матч з чемпіоном світу матиме право зіграти будь-який міжнародний гросмейстер, індивідуальний рейтинг якого перевищує 2700 пунктів. Але за двох умов: якщо його команда забезпечить відповідний призовий фонд і перерахує на користь ФІДЕ двадцять відсотків грошового збору. Крамник і УЕП обіцяли Топалову за виступ у титульному матчі з чотирнадцяти класичних партій 500 тисяч американських доларів і частину спонсорських коштів. Однак без участі ФІДЕ.

Іванчук зі статусом фаворита

Доки лідери світових шахів розгортають залаштункову боротьбу, їхні можливі конкуренти завершують підготовку до старту в офіційних претендентських перегонах. Уже наступної неділі в Ханти-Мансийську зійдуться 128 учасників розіграшу Кубка світу, який водночас є й першим етапом чергового світового чемпіонату. Формула змагань, що пройдуть на засадах так званої нокаут-системи (іншими словами – олімпійської, згідно з якою переможений вибуває з турніру), звична для часів президенства Кирсана Ілюмжинова: в кожному раунді пара суперників зіграє дві партії почергово білими та чорними, а за нічийного рахунку виявить найсильнішого в додаткових партіях з укороченим часом. Загалом передбачено сім етапів, останній – фінальний за участю двох найкращих гравців турніру – запланований на 15-17 грудня. Призовий фонд Кубка світу – 1 мільйон 572 тисячі доларів. Серед учасників хантимансийського турніру не буде «зірок» найпершої величини, оскільки вони застовпили за собою місця в наступних раундах світового відбору ще в Аргентині. Проте й без них склад претендентів на проміжний приз достатньо вражаючий, а рейтинговим фаворитом Кубка світу вважається наш співвітчизник Василь Іванчук. Назагал українців у Ханти-Мансийську буде десятеро, та вже після стартового кола один із них обов’язково вибуде з турніру, бо в 1/64 фіналу жереб звів у безпосередньому протистоянні Олександра Мойсеєнка та Юрія Кузубова. Крім Іванчука, вийде на старт і Руслан Пономарьов, екс-чемпіон світу за версією ФІДЕ. До речі, Кубок світу стане для киянина найпершим турніром під егідою Міжнародної федерації шахів уже після його гучного конфлікту з Кирсаном Ілюмжиновим, президентом ФІДЕ.