Міфи перемагають правдою

Минулого тижня Київська міська організація Всеукраїнського товариства «Меморіал» презентувала книгу Михайла Ілляшука «Сталінським курсом».

У своїй автобіографічній повісті-бувальщині автор ознайомлює читачів з буденними картинами життя політв’язнів у таборах системи ГУЛАГу в 40-50-х роках минулого століття. Книга змальовує долі, характери яскравих особистостей, з якими автор познайомився перебуваючи у Баїмському інвалідному таборі, а потім – у сибірському засланні.

Михайло Ілляшук разом із дружиною Оксаною був заарештований в ніч з 22 на 23 червня 1941 року. Після тяжких поневірянь по таборах і на засланні лише 1956 року, після реабілітації, вони змогли повернутися в Україну. Довгі роки і до останніх днів життя Михайло Ілляшук писав свої болючі спогади в надії, що коли в Україну прийде воля, вони знайдуть свого читача. 2003 року донька Михайла Ілляшука Олена принесла батькові спогади до Київської організації товариства «Меморіал». Протягом двох років члени товариства збирали кошти для видання книги.

У передмові до видання голова столичного «Меморіалу» Роман Круцик зазначає:

«Комуністичні ідеологи створили в нашій історії численні історичні та політичні міфи. Перемогти їх можна лише правдою».

Не байдужий до правдивої історії читач може придбати цю книжку у центральному офісі київського «Меморіалу» за адресою вул. Стельмаха, 6-а.