Аукціон з національною ознакою

28 листопада в Лондоні відбудеться черговий аукціон російського мистецтва, який відкриє традиційний «Російський тиждень», що проводиться найбільшими аукціонними домами. Осінні торги проводяться Аукціонним домом МакДугалл, власники якого Вільям і Катерина МакДугалли (на знімку) запропонують понад 220 лотів.

До нової колекції увійдуть живопис і графіка ХІХ-ХХ століть, ужиткове мистецтво і театральні ескізи. Поряд із художниками-класиками (Констянтин Коровін, Констянтин Горбатов і Олександр Бенуа) на торгах буде представлено і російський авангард. Топ-лотом обіцяє стати картина Михайла Ларіонова «В духані» (1910 р.), попередня ціна якої 250-350 тисяч фунтів стерлінгів. Ця картина належить до знаменитої серії «Уявна подорож до Туреччини» (створена в 1909-1911 роках), яка відображає кращий період творчості Ларіонова пори «Бубнового валета».

Новинкою торгів обіцяє стати серйозний сегмент радянського «неофіційного мистецтва», який включає роботи Євгена Кропивницького, Дмитра Краснопевцева, Анатолія Зверєва, Володимира Яковлєва, Оскара Рабіна, Ернста Неізвєстного, Михайла Шемякіна та інших.

Фірмовою особливістю Аукціонного дому МакДугалла традиційно залишається колекція художників російського зарубіжжя, чиї імена все частіше фігурують у рейтингах художнього ринку (їх представлять твори Анастасії Васильєвої, Сержа Іванова, Олександра Яковлєва, Анре Ланського, Михайла Кикоїна, Констянтина Кузнецова). На аукціон будуть виставлені й люстри, підсвічники, шкатулки і навіть будинок разом із художньою колекцією танцівника знаменитої Дягілівської трупи Федора Козлова.

Мистецтво вихідців з України буде представлено такими художниками як Олександра Екстер, Давид Бурлюк, Абрам Маневич і Соломон Кишиневський, а також художниками Паризької школи Мане-Кац і Іссахар Рибак, чия освіта і ранні роки творчості були тісно пов’язані з художнім життям України. У колекції також є робота Харитона Платонова, одного із засновників та викладачів Київської художньої школи.

Протягом останнього десятиріччя значно зріс попит (а значить – і ціна) на твори російських і українських майстрів. Таким чином Україна поступово інтегрується до світового художнього ринку. Також мистецтво нерідко виступає своєрідною страховкою від інфляції, мало підвладною політичній кон’юнктурі.

«Будь-яке колекціонування є глибоко національним, – запевняє Катерина МакДугалл, – тому близько 80 відсотків творів повертаються на їхню батьківщину. Лише із цьогорічного весняного аукціону в Лондоні до України повернулося близько 10 відсотків картин». Отож, ймовірно, що до України повернуться твори Платонова і Екстер. Інша річ, що ці твори через певний час можуть знову «виплити» за кордоном. Адже колекціонування – не лише пошанування мистецтва, а й досить прибутковий бізнес.

Катерина Мак Дугалл також зізналася, що найдорожча картина, яка була куплена колекціонером з України, коштувала 300 тисяч доларів. Щоправда, імені колекціонера вона не назвала: «У всьому світі колекціонуванням переймаються заможні люди. А ви краще за мене знаєте, хто в Україні заможний».