«Пісенний сад» небайдужих людей

Нещодавно в Італії побували лауреати Всеукраїнського фестивалю дитячої творчості «Пісенний сад», проведеного Міжнародним благодійним фондом «Діти Чорнобиля за виживання». Про поїздку нам розповідає президент Фонду, депутат Київради Людмила Закревська:

– Юних аматорів запросила італійська доброчинна асоціація «К’яра»-ONLUS, яка допомагає лікувати дітей, які потерпіли від аварії на ЧАЕС. Подорож тривала тиждень. Перші два дні ми провели на Сардинії, де брали участь у пісенному святі. Лауреати фестивалю представляли усі регіони України: Аліна Башкіна, приміром, з Донецька, Олег Івах з Дрогобича, Олег Зарицький з Нетішина, Надія Гарматюк та Марія Гошовська з Буковини, а Тетянка Лозинська зі Львова.
До поїздки вони підготували не тільки українські народні та сучасні пісні, а й італійські. На концертах були присутні італійські родини, які усиновили українських дітей.

Наші діти співали не тільки на сцені. Якось перед обідом в одному з ресторанів на Сардинії наші хлопці Олег Івах та Олег Зарицький дуетом заспівали «Санта-Лючія». Запанувала тиша. Присутні сиділи, як зачаровані, поки хлопчики акапела виконували цей відомий твір, а потім величезна зала вибухнула оплесками. Я дуже пишалася нашими дітьми, і керівник асоціаціїї «К’яра»-ONLUS – синьйора Роберта Сигуранта – теж відчула гордість, що привезла до Італії таких обдарованих дітей. Вона пообіцяла наступного року організувати концерт лауреатів фестивалю у великому залі в Римі.

Після Сардинії дітей повезли до Риму. Дуже гостинно приймали нас у Посольстві України в Італії та у Посольстві України у Ватикані. Але головна подія, мабуть, одна з найважливіших у житті дітей і, звичайно, у моєму, – можливість отримати благословення Папи Римського. Посольство України у Ватикані люб’язно надало нам запрошення на богослужіння, яке проводить Його Святість на площі перед собором Святого Петра.

Ми сиділи у першому ряду цього величезного майдану, який всі мабуть не раз бачили по телевізору. Його Святість Бенедикт ХVІ благословив наших дітей, коли проїздив мимо, він був зовсім поруч з нами. Це – незабутня подія. Сподіваюся, Боже благословення допоможе нам і надалі у житті.

Нині ми розпочинаємо підготовку до двадцятої річниці аварії на ЧАЕС. Плануємо надати допомогу сім’ям, де є хворі діти, асоціація «К’яра»-ONLUS обіцяє допомогти з лікуванням. Шукаємо і інших благодійників, адже дітям дуже потрібні вітаміни та якісне харчування.