А ви вже замовили екзит-пол?

Екзит-поли користуються неабиякою популярністю й активно замовляються різними українськими політичними силами. Це і не дивно, адже, як показує досвід минулорічних президентських виборів, саме таке громадське опитування відіграло одну із вирішальних ролей у досягненні результату голосування. За прогнозами, у березні наступного року ми станемо свідками цілого «параду» екзит-полів, та навряд чи можна буде довіряти об’єктивності та якості усіх.

Фонд «Демократичні ініціативи», що вже провів сім таких загальнонаціональних опитувань, починаючи з парламентських виборів 1998 року, нині дає старт програмі «Національний екзит-пол 2006», заявив директор Фонду Ілько Кучерів. Нагадаємо, що «Демократичні ініціативи» в день голосування під час другого туру виборів президента України провели опитування громадян на виході з дільниць, яке показало фальсифікацію офіційних даних. Ці результати було визнано низкою міжнародних організацій та взято до уваги у ході судової справи щодо фальсифікації.

За словами Ілька Кучеріва, «Національний екзит-пол 2006» проводитиме та сама команда і застосовуватиме ті самі методи. Проект здійснюватиметься в рамках діяльності Громадянської ініціативи «Чисті вибори». Крім власне опитування виборців на виході з дільниць влаштують також серію опитувань напередодні виборів і кілька після них та широку інформаційну кампанію. За попередніми прогнозами, буде опитано близько 25 тисяч респондентів. Щодо фінансування, то вже нині бюджет проекту розраховує на 150 тисяч доларів, та сподівається зібрати ще більше. До того ж було вирішено під час проведення дослідження не обмежуватися коштами міжнародних донорів, а звернутися до вітчизняних підприємців і державних органів із пропозицією підтримати проект.

Про зацікавлення екзит-полами директор фонду «Демократичні ініціативи» сказав: «Усі політики немов подуріли – будь- що хочуть отримати опитування». «Якщо є попит, з’явиться і пропозиція. Неодмінно знайдуться люди, які запропонують свої послуги. Це щось на зразок паленої горілки», – вважає Ірина Бекешкіна, науковий керівник Фонду.

До речі, в розвинутих країнах проведення екзит-полів замовляють телевізійні канали для виборчих шоу. Але в Україні таке опитування і надалі проводиться з метою контролю за чесністю підрахунку голосів. Директор соціологічної служби Центру ім. О. Разумкова Андрій Биченко висловив надію, що колись і в нашій країні екзит-поли матимуть суто інформаційний характер і перетворяться на банальні телешоу.