Переконувати громадян має влада

Першого грудня в Києві має відбутися зустріч керівництва України та голів держав і урядів країн ЄС.

Європейський Союз очікує від України впровадження реальних політичних та економічних реформ, домовленість про які зафіксовано у Плані дій «Україна – ЄС». Своїми думками щодо цього нещодавно поділилися керівник представництва Європейської місії Ієн Боуг та посли Великої Британії Роберт Брінклі та Австрії Сігрід Беркі.

«Європейський Союз вітає прогрес України в царині свободи слова і впровадженні політичних реформ, ініціативу створення офіційним Києвом «дорожньої карти» для розв’язання придністровського конфлікту та намір співпрацювати у сфері європейської безпеки, – наголосив Роберт Брінклі – посол Великої Британії, представник держави, котра нині головує в Євросоюзі. – Але чимало роботи чекає на Україну попереду. Ми й досі чекаємо на затвердження українським парламентом законів, які стосуються лібералізації торгівлі. І Президент Ющенко, і уряд України наголошували, що вступ до Світової організації торгівлі – це пріоритет держави, але поки що відповідних законодавчих змін немає».

Ієн Боуг нагадав, що ЄС підтримує намір України вступити до СОТ, і коли це станеться – можна буде починати переговори про створення зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом. Він спостерігає за палкими дебатами, які відбуваються у Верховній Раді України, і це підтверджує, що в Україні існує широкий спектр поглядів щодо вступу країни до ЄС і СОТ… «Євросоюз неодноразово наголошував, – зазначив пан Боуг, – що наша позиція така: ми вважаємо, що вступ до ЄС надасть Україні чимало переваг. Але переконати в цьому співвітчизників має нинішня влада в Києві. І відповідь на запитання, коли Україна приєднається до СОТ мають дати українські громадяни».

А представниця Австрії, країни, яка вже незабаром перебере головування в ЄС, – Сігрід Беркі – нагадала, що в першому півріччі 2006 року буде переглянуто впровадження Плану дій «Україна – ЄС». Відповідно до прогресу в реформах всередині України.