Подолати бар’єр і створити фракцію

Щойно українська партія «Єдність» підписала меморандум із Всеукраїнською партією миру та єдності (ВПМЄ). Їхня мета – консолідація зусиль задля об’єднання у блок «Єдність», який братиме участь у виборах 2006 року. Обидві фактично ровесниці. Першу зареєстровано 4 лютого 2000 року, ВПМЄ – 5 травня того ж таки року. УП «Єдність», очолювана Володимиром Яловим, у своїй активній діяльності послідовно відстоює інтереси місцевих громад. Партія, зокрема, розробила концепцію децентралізації державного управління та розвитку місцевого самоврядування – основи трансформації влади. Лідером же Всеукраїнської партії миру та єдності вважається Людмила Янковська. За освітою вона – педагог, академік і дійсний член Міжнародної академії духовної єдності народів світу.

– Переконаний, українці з цікавістю та особливою увагою поставляться до такого новоутворення, – заявив Володимир Борисович. – Більше того, наш блок відкритий для всіх партій, які поділяють ідеологію розбудови вітчизняного суспільства.

Лідери «Єдності» та ВПМЄ ведуть активні переговори з іншими політичними силами, котрі в своїй діяльності керуються принципами миру, консолідації громадян, децентралізації влади в Україні, надання територіальним громадам широких управлінських повноважень. Саме з такими партіями готовий тісно співробітничати блок «Єдність».

– Водночас політичне новоутворення на виборах Київського міського голови готове підтримати кандидатуру Олександра Омельченка, – каже пан Яловий. – Олександр Олександрович – найпідготовленіший кандидат на крісло мера столиці. Потенціал цього досвідченого господарника далеко не вичерпаний. Тож гріх не скористатися його знаннями, умінням, бажанням з користю прислужитися київській громаді.

Виборчі перегони, як відомо, доволі складні, довготривалі й непередбачувані. Аби на цьому шляху унеможливити якісь незрозумілі випадковості, дублером чинного мера власною персоною готовий виступити Володимир Яловий. Якщо ж пан Омельченко з якихось причин відмовиться від участі у виборах, на перші ролі готовий вийти лідер партії «Єдність». Його, до речі, уже сьогодні не проти підтримати члени Всеукраїнської партії єдності та миру. Інакше кажучи, для блоку милі прізвища Омельченка та Ялового.

– Я досить упевнений у власних силах у боротьбі за крісло мера столиці, – зауважив останній. – Адже плідна десятирічна робота пліч-о-пліч з таким лідером, яким по праву вважається Олександр Омельченко, не минула даремно. До того ж добре відомо: чималий відсоток моїх прибічників сьогодні висловлюється за чинного міського голову. Такий факт, безперечно, не може не надихати на звершення в ім’я цілком об’єктивної й справедливої київської громади.

Окрім того, блок «Єдність» має тверді наміри успішно подолати тривідсотковий бар’єр і сформувати в стінах Верховної Ради однойменну фракцію. Учасники виборчих перегонів до Київради свято вірять, що їм симпатизуватимуть не менш ніж 25 відсотків столичних мешканців. Бо люди добре розуміють: сила – в єдності!

– Пропорційна система виборів – згубна для нашої держави, – розмірковує Володимир Яловий. – Кількість партій дезорієнтує українця. Він хоче голосувати за конкретну людину. Одначе вітчизняного виборця намагаються ввести в оману. З допомогою чинною законодавства. Якщо систему виборів не буде переглянуто, наш блок на місцевому рівні готовий бойкотувати, власне, виборчий процес.

Отже, учасники блоку «Єдність» зацікавлені і, схоже, роблять усе необхідне, аби в державній системі влади якнайшвидше відбулися якісні зміни. Столиця була й залишається центром новацій та прогресу. Ефективне ж реформування київської міської влади спонукатиме до змін у системі місцевого самоврядування в усій Україні.