Універсальна мова порцеляни

Кожна нація пишається своїми унікальними майстрами. Скажімо, українці дивують увесь світ  опішнянською керамікою, решетилівськими  вишиванками, петриківськими тарілками…

В Іспанії неподалік Валенсії є місто фарфору, де брати Льярдо заснували компанію, яка є світовим лідером у виробництві елітних порцелянових прикрас для інтер’єрів. Її історія розпочинається 1953 року, коли троє братів залишили роботу на фабриці керамічної плитки і збудували у своєму дворі невелику піч арабського типу. Це було в Альмассері, невеличкому селі на околицях знаменитої Валенсії. Дуже швидко маленька майстерня переросла в компанію і навіть у своєрідне місто, де працює більш як дві тисячі  неперевершених гончарів. Успадкувавши традиційну техніку ремісничого виробництва фарфору, Льярдо вдосконалили її і нині виготовляють шедеври світового рівня. Звісно, вони починають із дизайну, потім із мікроскопічною точністю переносять образи, сюжети у глину,  випалюють фігурки у високотемпературних печах. Лише потім за роботу беруться художники – покривають фрагменти (а їх не один десяток) фарбами, емалями, лаками. Увесь процес відбувається під контролем господарів.

Твори Льярдо – це світ, наповнений великою кількістю персонажів, які прийшли із казок, далекої минувшини і не втрачають своєї популярності донині. Ними можна милуватися, захоплюватися, дивуватися, їх можна читати, наче цікаву книгу. І що характерно, мова фарфору універсальна, вона не потребує перекладача. Кожен виріб, сповнений любові, ніжності, цнотливості, сам розповідає про себе і для них не існує часового простору. Найхарактернішими є класичні статуетки із глянцевої порцеляни – стрункі фігури в пастельних тонах. Створюючи їх, художники беруть наснагу із вічних тем. Емалі, які використовують для розпису, кристалізуються в печі по-різному, що надає їм непередбачуваного кольору. Кожна фігурка – вишукана неповторність.

Статуетки експортують у 120 країн світу. Колекцію із 200 творів було представлено в Державному історичному музеї в Москві, її унікальність підтвердили Ермітаж, Королівський музей мистецтв та  історії (Бельгія),  Іспанський національний музей кераміки, Міжнародний музей кераміки в Італії. А нещодавно презентація нової  колекції і ексклюзивної  фігурки, спеціально для цього виготовленої, відбулася у Києві. Її представив  сам Давид Льярдо. На виставці – понад 300 дивовижних робіт. І такі, що одна одної привабливіша. Одразу зауважу, коштують статуетки недешево. Ще б пак, на них є попит у престижних бутіках Нью-Йорка, Сіднея, Барселони, Лондона, Парижа, Токіо.