Про соціальні проблеми – у Лондоні

У Києві відбувся відбірковий тур міжнародного музичного проекту «THE GLOBAL BATTLE OF THE  BANDS», своєрідного аналогу «попсового» «Євробачення». Переможцем став гурт «ТОЛ».  Саме ці музиканти представлятимуть Україну на конкурсі, що відбудеться 7-9 грудні в Лондоні.

Його головний принцип  –  ніяких фаворитів, ніяких проплачених перемог. Змагання започаткували у 80-ті роки в окремих країнах, зокрема скандинавських. Конкурс не приніс перемоги, але відіграв важливу роль у популярності груп «A-HA» (Норвегія) і «EUROPE» (Швеція).

Минулого року було вирішено перетворити його на транснаціональний проект. Тоді ж до країн-учасниць приєдналася й Україна. 24 жовтня відбувся перший український фінал «GBOB» у Києві. 30 листопада минулого року в найстарішій концертній залі Лондона – «Асторія» – відбувся фінал конкурсу, де  виступали й українці – «Оркестр Янки Козир».

Участь у «GBOB»  мають право брати ті гурти, які грають музику «наживо» та співають будь-якими мовами світу твори, що не виконували інші виконавці. У гурті може бути від 2 до 10 осіб. Для участі порібно сплатити реєстраційний внесок – 25 доларів. Мета  музичного проекту – надання шансу молодим  виконавцям досягти світового успіху. Головний приз, який отримує переможець, становить 100 тисяч доларів та світове турне більш, як двома десятками країн світу – власне, учасниць «GBOB». Серед  них –  Австралія, Канада,  Ямайка, Мексика, Філіппіни, Таїланд, США, Росія тощо.

Минулого року «Оркестр Янки Козир» перемоги не здобув, але отримав схвальні відгуки від світових музичних критиків та преси, зокрема таких видань, як «Times» та «Independent». Отже, конкурс надзвичайно престижний, а участь навіть у відбіркових  турах – добрий шанс для реалізації здібностей молодих виконавців.

Зокрема, першим етапом цього року стали регіональні відбіркові концерти у дев’яти містах України: Луганську, Донецьку, Дніпропетровську, Одесі, Тернополі, Чернівцях, Мукачевому, Сімферополі, Києві. Учасниками фіналу стали сімнадцять виконавців.   Саме з них компетентне журі  – музиканти, продюсери, журналісти та інші діячі шоу-бізнесу – обрало гурт «ТОЛ», який уже брав участь в українському відбірковому турі «GBOB» минулого року.

Відеокліп на пісню групи «Самознищення», знятий Віктором Придуваловим, викликав ажіотаж у глядачів одного з українських музичних телеканалів. «ТОЛ» чотири роки тому переїхали до Києва з Кривого Рогу. Найближчим часом збираються видати платівку, на якій – пісні українською мовою на соціальну тематику. У грудні група буде представляти Україну на світовому фіналі «GBOB» у Лондоні, де загалом у триденному концерті братимуть участь музиканти з 24 країн світу.