Розпад країни: перспективи і причини

Раніше я думав, що «високою математикою» майбутнє України не спрогнозувати. Однак американці з дослідницього центру «The Fund for Peace і Carnegie Endowment for International Peace» підрахували, що Україні (як, до речі, і Росії) загрожує розпад. Щоправда, ситуацію розглядали наприкінці 2004 року.

Складаючи рейтинг, до уваги брали 12 критеріїв, які потенційно здатні призвести до розпаду тієї чи тієї країни, звертаючи увагу передусім на демографічні, економічні, політичні та військові фактори. У першу двадцятку країн, які вже нині перебувають на межі розпаду, ввійшли «чорношкірі» Кот-д’Івуар, Конго, Судан, Сомалі та пост-саддамівський Ірак. До другої двадцятки долучають країни, які за певних умов незабаром також можуть опинитися у небезпеці. Сюди увійшли і пострадянські країни. Зокрема на 24-му місці перебуває Узбекистан, а на 38-му – Україна. До цієї групи належать і Сирія, Ефіопія, Пакистан, Парагвай, Єгипет і Перу.

– Україна – держава з чітко вираженими регіональними поділами, і тут немає нічого нового, особливо після того, як попередні вибори проявили цей поділ у особливо гострій формі, – переконаний директор Центру миру, конверсії і зовнішньої політики України Олександр Сушко. – Незважаючи на те, що в нас немає серйозних сепаратистських рухів, водночас не видно якихось тенденцій до подолання політичного поділу України. На думку експерта, сама лінія цього поділу є доволі гнучкою і невідомо, де вона пролягає.

Ще на початку 90-х років минулого століття американський політолог Самюель Хантінгтон долучив Україну до так званих розколених країн. У його гучній доповіді тоді йшлося про приналежність України одночасно до східної і західної цивілізацій. «Україну вважають державою з низьким ступенем консолідації нації, – каже Олександр Сушко. – Щодо Росії, то вона має значно більше шансів на розпад. Це імперія, яка розпалася не до кінця. Залишається тільки питання, коли це відбудеться».

Американці ж долучили Росію лише до третьої двадцятки, відвівши тій 59-те місце. До тих країн, яким загрожує розпад у майбутньому, належать Білорусь (43), Азербайджан (53). Згадали у списку також Саудівську Аравію, Туреччину, В’єтнам, Нігерію, Філіппіни, Іран і Кубу.

Схоже, на такі невтішні прогнози щодо України американських експертів наштовхнули сепаратистські настрої губернаторів низки східних областей України під час Помаранчевої революції.

Та якщо Україна в таких списках фігурує не завжди і далеко не на перших місцях, то за Росією в них закріплене постійне місце. Так вважає етнограф Леонід Баранов. На його думку, до 2015 року Росії загрожує розпад на 6-8 держав. Більшіть із них утвориться на Далекому Сході та Кавказі. Головна причина цього процесу – велика кількість різновекторних народностей та економічна відчуженість нинішньої Росії, а також стрімкий розвиток сусіднього Китаю, який уже нині готовий платити золотом за кожний метр російської землі.