На Чоколівці буде висотка

У цьому старому районі Києва сучасні зодчі спроектували житловий будинок на 25 поверхів. Їхні наміри, що, можливо, втіляться в життя на вулиці Уманській, схвалила містобудівна рада при Головкиївархітектурі. Новобудова стане лише штрихом на тлі реконструкції мікрорайону старої забудови.

Над проектом працювала архітектурна майстерня Лариси Скорик. І оскільки містобудівна рада узяла за правило розглядати будь-які зміни обрисів вулиць не локально, а поквартально, то разом із проектом будинку на засідання було представлено концепцію реконструкції частини мікрорайону в межах вулиць Єреванська, Іскрівська, Уманська і Козицького в Солом’янському районі столиці. Передбачено знесення п’ятиповерхівок, зведених у 50-60-ті роки, та будівництво сучасного житла. Від таких змін кількість жителів у цьому мікрорайоні збільшиться з 5 до 12 тисяч осіб.

За словами члена містобудівної ради Анатоля Кармінського, ця пропозиція – далеко не перший проект реконструкції мікрорайонів старої забудови, який обговорювала містобудівна рада. Але дотепер жоден із них не затверджено у встановленому порядку і не реалізовано. У залі пролунала думка й про те, що мікрорайон на Чоколівці обрано інвестором не досить вдало, бо там п’ятиповерхові цегляні будинки набагато комфортніші від тих, що розташовані в інших мікрорайонах старої забудови.

Розробникам проекту реконструкції мікрорайону старої забудови містобудівна рада дала настанову зробити техніко-економічне обґрунтування щодо оновлення інженерної інфраструктури. А головний архітектор Києва Василь Присяжнюк нагадав, що Київрада ухвалила рішення щодо ущільнення мікрорайонів старої забудови, згідно з яким будівництво окремих житлових будинків можливе лише у разі затвердження концепції реконструкції всього мікрорайону. Її має розглядати і затверджувати спочатку містобудівна рада, а згодом – постійна комісія Київради з питань містобудування та архітектури та Київрада.