Сіль шкодить рослинам

Нібито усім давно відомо, що сіль, якою взимку посипають дороги й тротуари, роз’їдає взуття і кузови автомобілів, а найшкідливіше діє на рослинність. Така ситуація не залишає байдужою постійну комісію Київради з питань екологічної політики, тому її голова Даніель Карабаєв виніс обговорення цієї проблеми на чергове засідання комісії. Йшлося про виділення коштів з фонду охорони навколишнього середовища на вивчення шкідливого впливу розчинів технічної солі.

Начальник управління охорони навколишнього природного середовища Володимир Трокоз наголосив, що справжньою бідою для Києва є сіль, що негативно впливає на зелені насадження.

– Але це ще треба дослідити і вивчити всі причини погіршення стану зелених насаджень. З’ясувати рівень засолення і землі, і дерев, адже ми спостерігаємо, що поряд ростуть п’ять хворих і стільки ж здорових дерев. Чому так трапляється у рівних умовах? Стан рослин залежить від вологості, температури – під корінням можуть проходити комунікації. Потрібно обстежити стан газонів уздовж основних магістралей.

Начальник «Київзеленбуду» Петро Яворовський запропонував вивчити досвід Москви і Санкт-Петербурга, де замість кухонної солі дороги взимку посипають іншими реагентами. «Ми замовили Інституту фізіології рослин і генетики НАНУ та Національному аграрному університету дослідження щодо засолення ґрунту в Дарницькому, Дніпровському і частково Деснянському районах. Вивчимо, як воно впливає на рослинність безпосередньо вздовж доріг, на відстані 4 і 10 метрів. Зараз ведемо роботи з озеленення проспекту Бажана – висаджуємо дерева на достатньо великій відстані від проїжджої частини».

Начальник Державного управління екології та природних ресурсів у місті Києві Микола Мовчан висловив свою думку:

– Навіщо потрібно вивчати проблему, яка давно відома? Візьміть московський досвід і втілюйте у нас. Ми ніколи не визначимо, від чого конкретно дерево сохне. Адже впливають і сіль, і загазованість, і шкідники. Та ще й вік дерев треба враховувати. У минулі роки наша лабораторія відбирала проби ґрунтів, кори, листя. Але ж хлориди мігрують. Зараз сіль у пробі є, а через дві години її вже немає – завдала шкоди корінню і з водою пішла.

Проте не лише рослинність потерпає від солі. Представник «Київводоканалу» пан Бражник розповів, що висока концентрація солі у стоках не дає змоги очистити їх до умовно питної якості. Тому, переконаний він, питання необхідно вивчати.

До такого висновку дійшла й екологічна комісія.