Не з пляшки, а за столиком

Особисто мене дратує те, коли на вулиці, у транспорті люди дудлять із літрової пляшки пиво чи прохолоджувальні напої. Чому б не сісти за столик й насолоджуватися, скільки захочеться. Культурно, нікого не обіллєш ненароком. Адже у нас начебто й достатньо для цього закладів – кав’ярні, вареничні, бістро тощо.

Скажімо, аби скуштувати чашечку духм’яної кави, ми шукаємо затишну кав’ярню, а не лавку в скверику. Сама атмосфера має сприяти настрою – тиха музика, букетик живих квітів у вазі на столі, випрасувана скатертина, дивний терпкий аромат, що п’янить без вина, і вправний професіонал – бармен. Ось у таку обстановку я потрапила минулого тижня, переступивши поріг виставкового центру. Тут відбувався український чемпіонат кавових баріста-2005. Баріста – це професійний бармен із приготування кави еспресо. Їх зібралося аж 23 – із Харкова, Одеси, Вінниці, Черкас і найбільше – із Києва.

Дмитро Колесов, киянин, тут наймолодший серед професіоналів. Його трудовий стаж – два роки.

У програмі чемпіонату можна виокремити кілька етапів: підготовка робочого місця, час змагань, прибирання станції. На все відводиться 45 хвилин. Та найвідповідальніші самі змагання. За 15 хвилин треба приготувати по 4 порції (для кожного члена судійської команди): каву еспресо, капучино і на десерт – авторський напій. Використовувати алкоголь заборонено.

Я була здивована, що з-поміж баріста – всього дві дівчини: киянка Іра Машихіна та одесистка Ліна Гаспарян.

– Невже чоловікам більше пасує барменський фартух? – поцікавилася я у черкащанина Олександра Агачі.

– А чому б і ні, – усміхнувся у відповідь. – Увесь світ стверджує, що найкращі кухарі – чоловіки.

– То, може, поділитеся досвідом, як приготувати смачну каву?

– Колись саме про це я розпитував своїх учителів. І ось що вони порадили: потрібно зварити сто порцій кави і лише сто перша буде обов’язково смачною. Існує чотири етапи приготування такого напою: кавові зерна мають бути свіжими, добре підсмаженими; кавомолка; професійна станція і руки. Хоча одних умілих рук замало. Смачна та кава, у якій є частинка душі бармена.

Поки ми спілкувалися, вийшов на старт Олександр Зінченко (Київ). Я відразу помітила, як вправно він працює, з якою насолодою сервірує стіл. В одну мить наповнює чашки кавою еспресо, капучино і трохи довше чаклує над власним фірмовим напоєм. Він упорався з усім цим за 11 хвилин.

– Молодець! – підтримала його симпатична русява Галина. Вона приїхала зі своєю подружкою Вірою зі Львова. – До учасників ми ще не доросли, але каву смачну готувати уже вміємо, – зауважила.

– Яку каву ви любите готувати?

– Приїздіть до Львова – пригощу вас напоєм по-львівськи, по-італійськи, по-французьки – яким забажаєте. Нам дуже сподобався цей чемпіонат. Єдина прикрість – тут не чути нашої рідної української мови.

– Ваша правда.

Переможець змагань представлятиме Україну на світовому чемпіонаті. Такої честі удостоївся Стас Любецький із Харкова.