Сині кури аж побіліли

Хоч би що там не писали про пташиний грип, а курятина з наших прилавків не зникає. А на кожен товар, звісно, є свій покупець. Інша річ, який то товар:  тлустенький, привабливий, а чи синій, як пуп. Ви, либонь, помітили, що віднедавна у торгівлі зникли «затоптані» сині кури, а натомість повсюди – такі біленькі, привабливі, свіжі. Якби ж то. Тут без циганської магії частенько  не обходяться. А суть її – у відбілювачі.

Я дізналася, що продавці обробляють тушки відбілювачем, у кращому разі це може бути сода. Рецепт достатньо простий. Птицю певна річ, обскубану, поміщають на 1-2 секунди в окріп з відбілювачем – і на очах вона перетворюється: розбухає, змінює колір. Від таких маніпуляцій шкіра стає непрозорою, з-під неї не видно синюшного м’яса, бо жир під шкірою жовтіє. Добитися бажаного «тлустенького» результату можна ще за допомогою моркви, шафрану чи інших харчових барвників, натерши ними непривабливу курочку.

Не найкраще м’ясо потрапляє і в ковбаси, в основному, 1-го та 2-го сортів. І кістки не викидають собакам, а перемелюють їх, перетворюючи у пюре. Високосортну ж сировину використовують для виготовлення дорогих, елітних ковбас, які по кишені лише товстосумам.

Тут також не обходяться без різних барвників, ароматизаторів, добавок, наповнювачів. Навіть спеції не завжди натуральні, а витяжки з них. А щоб ковбаса довго зберігалася та мала їстівний вигляд, не окислювалася, додають антиокислювачі та ферментований рис.

Якщо взяти шмат вареної ковбаси, то склад її буде таким: 30 відсотків – куряче м’ясо, 25 – емульсія, 25 – соєвий білок, 10 – свинина й телятина, 8 – крохмаль чи борошно і 2 відсотки – добавки. Неважко підрахувати, скільки насправді м’яса у ковбасі.

Хочете знати, з чого зроблені сосиски? Будь ласка: 45 відсотків – емульсія, (шкіра, відходи, субпродукти), 25 – соєвий білок, 15 – пташине м’ясо, 7– свинина й телятина, 5 – крохмаль, 3 – смакові добавки. Різниця із сардельками – мінімальна. (Такі цифри подає журнал асоціації «Укрінтерстандарту», «Потребитель+рынок»).

Тепер вам зрозуміло, що купуєте і споживаєте? То де ж шукати правди, якщо всі рецепти ковбасних і м’ясних виробів – інтелектуальна власність підприємця, комерційна таємниця за сімома замками? Ще, чого доброго, конкуренти дізнаються, почнуть і собі виготовляти таку дешеву «смакоту» та зароблятимуть на тому чималі кошти.

Їсти чи не їсти – вирішуйте самі. Нікого не агітуємо, та говоримо так, як воно є насправді.