Зробіть парк – і споруджуйте будинки

Такий висновок було зроблено на засіданні постійної комісії Київради з питань екологічної політики, що розглянула проект щодо виділення земельної ділянки у Святошинському районі в межах Кільцевої дороги, вулиць Зодчих та Сім’ї Сосніних. Хоча голова комісії Даніель Карабаєв і зауважив, що там зелена зона, на якій заборонено будь-яке будівництво.

– Ділянка справді у зеленій шумозахисній зоні, – зазначив представник забудовника ТОВ «БК Будінвест». – Вона досить широка, і за Генпланом тут у майбутньому пролягатиме магістраль. Площа понад 5 га не забудована, зелених насаджень практично немає, натомість на ній багато приватних гаражів. Ми пропонуємо забудувати ділянку 16, 18 і 22-поверховими житловими будинками з офісними приміщеннями, паркінгами і соціальною сферою. Зелені насадження залишаться як шумозахисні. Споруди займатимуть не більш як половину території. Житло – до 50 відсотків.

Директор «Київзеленбуду» Петро Яворовський пояснив: «Ми погодили проект за умови виділення альтернативної ділянки, де буде облаштовано зелену зону». А представник «Київгенплану» додав:

– Цією територією пролягає два газопроводи, тож зеленої зони тут немає, а є охоронна зона газопроводів. Оскільки один із них не працює, цілком можливо передати ділянку під будівництво, але житла тут має бути не більш ніж 50 відсотків. Решта – паркінги, офіси, магазини тощо.

– Екологічних негараздів від забудови цієї території не буде, – висловив свою думку начальник Державного управління екології та природних ресурсів у місті Києві Микола Мовчан. – Але якщо неможливо буде створити зелену зону на місці будівництва, то потрібно за рахунок інвестора закласти парк на альтернативній ділянці. Тоді можна погодитися із виділенням цієї ділянки під комплексну забудову.

Підсумок обговорення підбив Даніель Карабаєв:

– Пропоную дати згоду на цей варіант, але в проекті рішення записати, щоб було враховано пропозиції закласти парк і забудовувати не більш ніж 50 відсотків території із збереженням зеленої зони. Майнові питання треба вирішити із власниками гаражів. Якщо інвестор не проти таких умов, комісія надасть згоду на виділення ділянки.