Ставки зростають

Наприкінці серпня міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко пообіцяв завдати концентрованого удару по корупції та хабарництву. Безкарності більше не буде, закон однаковий для всіх! Під такими гаслами розпочався двомісячник протидії цим ганебним явищам. До рук правоохоронців потрапили «поважні» люди. За 60 днів арештовано 1062 особи із владних структур. Серед них – 72 особи із нинішньої влади.

Хвиля гучних арештів прокотилася Україною. Упродовж двох місяців правоохоронці порушили 1,5 тисячі кримінальних справ, що стосуються корупційних діянь, 476 – за фактами хабарництва, 684 – за зловживання службовим становищем, перевищення влади, 324 – за привласнення та розтрату державного майна.

Як свідчить міліцейська статистика, найчастіше високопосадовці вимагають хабара за видачу дозвільних документів на здійснення підприємницької діяльності. Таке ганебне явище поширене і в сфері торгівлі нерухомістю, а також у системі освіти та охорони здоров’я.

До речі, ставки останнім часом значно зросли. Якщо раніше «питання можна було вирішити» за 4,5 тисячі гривень, то сьогодні треба заплатити більш як 8 тисяч гривень. Не гребують правопорушники і американськими доларами. Мінімальна такса «за послуги» – 5000 умовних одиниць.

Найпопулярніші серед корупційних діянь – відмова в наданні інформації, незаконне отримання матеріальних благ, пільг, послуг, надання незаконних переваг під час підготовки та ухвалення нормативно-правових актів.

У Полтавській області викрито посадових осіб держпідприємства нафтової галузі та комерційної структури, які під виглядом геологічного дослідження із надр землі добували корисні копалини. Збитки становлять 5 мільйонів гривень. А в Донбасі посадовці одного із товариств уклали угоду із ЗАТ на придбання нерухомого майна, автотранспорту та інших матеріальних цінностей, яких фактично не було. Підробивши документи, правопорушники незаконно отримали з держбюджету відшкодування ПДВ в сумі 1,7 мільйона гривень.