Черга починається від «райського куточка»

У столиці більш як 8 тисяч чинних і звільнених у запас офіцерів, що перебувають в квартирній черзі. Цього року фінансування захищених статей бюджету військового відомства ведеться, як ніколи, стабільно і своєчасно. Тож, здавалось би, кількість черговиків має значно скоротитися. І черга насправді зменшилася. Аж… на 11 осіб. Якщо порівнювати із минулим роком, коли військові отримали всього 4 квартири, прогрес? Звичайно. Але якщо і надалі прогресувати такими темпами, то можна лише здогадуватися, коли ця черга зникне. Втім, вона, на жаль, постійно збільшується.

Про все це розповідали журналістам голова об’єднання українських офіцерів «Патріот» Олег Гук, голова Української спілки ветеранів Афганістану Сергій Червонописький, голова Всеукраїнської спілки безквартирних офіцерів В’ячеслав Осіпенко, голова київського товариства військовослужбовців «Витязь» Володимир Немтінов. Інформація для роздумів: в Україні – 46 тисяч безквартирних військовослужбовців і ветеранів військової служби, серед яких чимало учасників бойових дій. Як обіцяв нинішній міністр оборони Анатолій Гриценко, щороку вводитимуть у експлуатацію до 15 тисяч квартир. Це дало б змогу нанівець звести квартирну чергу відомства. Однак цього року лише 1641 щасливчик отримали квартири. Як бачимо, показник чи не в десять разів нижчий.
Може фінансування погане? Організатори прес-конференції вважають, що держава виділяє потрібні суми в достатній мірі й переказує їх на рахунки відомства в повному обсязі. На їхню думку, проблеми виникають через безпорадність чиновників, які не можуть скористатися тим, що дає країна. Це загрожує соціальними конфліктами.

Картина така: вже не молоді люди, які свого часу не побоялися непоодиноких переїздів до нових місць служби, нині опинилися без даху над головою. Нерідко вони ідуть із життя, не дочекавшися житла, розпадаються сім’ї, діти військових часто-густо не можуть отримати бажаної освіти і набути нормальної кваліфікації.

Тож громадські організації військовослужбовців та ветеранів військової служби ухвалили звернення до Президента України та уряду, в якому наголошують, що вони фактично не можуть реалізувати свої конституційні права на соціальну працю, навчання, житло, відпочинок тощо.

До речі, днями редакція «Вечірки» отримала листа від жителів військового містечка Любеч-1 (це Ріпкинський район Чернігівської області). Колись у Міноборони СРСР це місце називали «райським куточком». Сюди, на радіолокаційну станцію заобрійного спостереження, залюбки їхали зі своїми сім’ями офіцери – чудова природа, до службових помешкань було підведено всі потрібні комунікації. А потім обладнання, що коштувало мільйони гривень, вивезли. Нині військове містечко, «віддане» на розсуд місцевого бюджету, від’єднано від постачання електроенергії. Тут замовкли телефони, не працює каналізація, водогін, опалення. Відстань до найближчого магазину – 3 кілометри, найближчої медичної установи – 12 кілометрів. Долати їх треба пішки, бо машин у розпорядженні містечка немає. Тамтешні «мертві душі» навіть у мороз не можуть розраховувати на забезпечення теплом. І дихає безвихіддю зарослий бур’яном колишній «райський куточок», дивиться на світ вікнами з вибитими шибками. І люди, що колись оселилися тут, покинуті в лісі не на виживання, а на вимирання. Невже, питають вони, хтось викреслив із Конституції України статтю 3, що проголошує людину, її життя і здоров’я, честь і гідність найвищою соціальною цінністю держави?!

У своєму листі вони натякають, що коштів від дорогоцінних металів, яких чимало містило обладнання, вистачило б для відселення з лісу жителів Любеча-1, що залишилися в ньому. З ними можна погодитися.

Від себе хочу зазначити, як колишній військовослужбовець, що навряд чи в усіх бідах військового відомства, можна звинувачувати нинішнє керівництво Міноборони. У спадок від своїх попередників воно отримало машину, де всі «коліщатка і гвинтики» переплутані. Щоб дати лад механізму, потрібен час. Щоправда, це можливо лише за допомогою багатьох державних інституцій. І,  безумовно, за наявності політичної волі.

Євген ХОРУНЖИЙ, військовий оглядач